Egy spanyol város, ahol „öljétek meg a zsidókat” koktélt isznak a helyiek

A „Semana Santa”, vagyis a nagyhét a legfontosabb vallási időszaknak számít Spanyolországban. Leónban különösen látványosak az ehhez kapcsolódó ünnepségek, amelyeket 10 napon át zene, prédikációk és mintegy 30 körmenet jellemez – írja JTA.

Ezeknek a napoknak az egyik jellegzetessége a vörösborból, citromból, fahéjból és cukorból, néha narancsból és fügéből készült leóni koktél. Az italt „limonada”-nak hívják, és a Barrio Húmedóban, a város éjszakai életben gazdag középkori negyedében gyakorlatilag minden bár árulja a saját változatát.

Évszázados hagyomány, hogy a limonadát inni mulatozók azt mondják, hogy „zsidókat mennek ölni”.

„Ez itt egy kifejezés” – magyarázta Torres Sevilla, a Leóni Egyetem középkori történelem professzora a Jewish Telegraphic Agency-nek. „Például azt mondják:

‘Iszol velem egy italt? Oké, menjünk zsidókat ölni’. Egy másik tipikus mondat a nagyhéten: ‘Hány zsidót öltél meg? Három, négy, öt [limonádét]? Ó, sokat öltél meg.'”

Leónban, a helyiek a JTA-nak elmondták, hogy a mondatot nem tartják vulgárisnak vagy antiszemitának. Egyes bárok a város örökségére való büszkeség jeleként ünneplik, és a kifejezést hashtagként használják, amikor a közösségi médiában reklámozzák szezonális ajánlatukat.

„A nagyhét beköszöntével eljön a leóniai limonada szezonja is, egy olyan hagyomány, amelyet a köznyelvben úgy ismernek, hogy „zsidók megölése”” – áll a Bar Genarín március 10-i spanyol nyelvű Facebook-bejegyzésében. „Két fajtát kínálunk, a klasszikust és egy fehéret”. (A cikk megjelenése után a bár szerkesztette a hirdetését, hogy eltávolítsa a „matar judios” utalást.)

Film készült a lisszaboni zsidók 1506-os lemészárlásáról

A film ingyenesen is megtekinthető lesz online. Mutatjuk az első előzetest!

„A külföldieknek furcsa, de nevetve veszik”

– mondta Sonia Da Costa, helyi felszolgáló. „Itt ez normális.”

León történelmi zsidónegyede, ahol több száz éve nem élnek zsidók, két utcát foglal magában, amelyek beágyazódnak a ma limonádéktól túlcsorduló Barrio Húmedóba. Kevés nyom utal arra, hogy hol élt a közösség; három középkori zsinagógája elveszett, az utolsónak egy kis emléktábla állít emléket, amelyet nemrég helyeztek el a Misericordia utcában.

Torres Sevilla szerint a „zsidók megölése” kifejezés egy 15. századi történetre vezethető vissza. Leónt gazdaságilag tönkretette a háború és a fekete halál, és sok keresztény nemes eladósodott. Az egyik ilyen lovag, Suero de Quiñones pedig tartozott egy zsidó kereskedőnek. Quiñones, hogy elkerülje adósságának kifizetését, 1449-ben, a nagyhéten vallási indulatokat szított a leóni zsidók ellen.

Lovagok egy csoportját felbujtotta, hogy támadják meg a zsidó negyedet, és nagypénteken gyilkolják meg a zsidó kereskedőt és másokat.

Hogy megünnepeljék a Jézus haláláért való állítólagos bosszújukat, Quiñones és szövetségesei borozgatni mentek a Barrio Húmedóba. Így kezdődött az a hagyomány, hogy a „zsidók megölése” mellé limonádékat isznak – mondta Torres Sevilla.

Egy zsidó kereskedőcsalád tragikus történetét meséli el a „Zsidók Madonnája”

Egy Mária kép miatt fizetett hatalmas árat Mantovában letelepedett da Norsa család.