Film készült a lisszaboni zsidók 1506-os lemészárlásáról

A Portói Zsidó Hitközség közzétette az 1506-ban a lisszaboni zsidók ellen elkövetett mészárlásról szóló egész estés történelmi film előzetesét.

Az „1506” című filmet 2024. április 19-én mutatják be, pontosan 518 évvel a mészárlás után. A filmet a portugál LightBox cég készítette. A forgatókönyv, amely a történelmi esemény pontos rekonstruálására törekedett, a Lisszaboni Egyetem Alberto Benveniste Szefárd Tanulmányok Kutatóközpontjában végzett kutatásokon alapult.

A film több nyelven, több platformon keresztül ingyenesen is megtekinthető lesz online.

A film első előzetes itt tekinhető meg:

1506 – The Lisbon Genocide.

Could a simple reflection of light have been the trigger for one of the most horrific genocides in Europe? In Portugal, ancient myths that linked the Jews to trickery, acted as the spark of a bonfire ready to burst into flames. It was ignited on April 19, 1506 in the streets of Lisbon.

A lisszaboni mészárlás során 1506. április 19. és 21. között mintegy 4000 zsidót gyilkoltak meg brutálisan.

A mészárlás a São Domingos templomban kezdődött, amikor a templomba járók tömege, akik az országot sújtó szárazság és pestisjárvány megszűnéséért imádkoztak, megtámadtak és megöltek több „újkeresztényt” a gyülekezetben, akiket zsidóknak gyanítottak.

Az „új keresztények” főként szefárd zsidók voltak, akiket erőszakkal térítettek át és kereszteltek meg az Alhambra-dekrétum, más néven a kiűzési rendeletet követően, amely előírta a zsidóknak, hogy térjenek át a katolikus hitre, vagy kiutasítják őket Spanyolországból.

A feltüzelt csőcselék elkezdett megölni minden „újkeresztényt”, akivel találkozott. A hatóságoknak nem sikerült megfékezniük a tömeget, és az erőszak elterjedt az egész városban, az „új keresztényeket” meggyilkolták, otthonaikat pedig kifosztották. A São Domingos kolostor dominikánus szerzetesei is bátorították az erőszakot, arra buzdítva a csőcseléket, hogy öljék meg az „eretnekeket” és „irtsák ki a gonosz fajt”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Antiszemita szótári definíciók miatt áll a bál Spanyolországban

A zsidó csoportok követelik az antiszemita definíciók eltávolítását.