Miért nem vonult be még az izraeli hadsereg Rafahba?

Hónapok óta vannak tervek arra vonatkozóan, hogy hová evakuálják az 1,4 millió palesztin civilt Rafahból arra az esetre, ha az IDF megszállná azt. Az izraeli védelmi rendszert ismerők számára ezért az Izrael és az USA közötti harc az evakuálás miatt mindig is kissé mesterségesnek tűnt, és más okot kell keresni a bevonulás halogatása mögött — írja elemzésében a The Jerusalem Post szakértője.

Az azért kiderült, hogy van néhány valódi vitás pont: élelmiszer, sátrak és orvosi terepkórházak.

Izraelnek és az IDF-nek részletes tervei voltak a civilek evakuálására: Al-Mawasi a tengerparton, Khan Yunis kijelölt részeire, és Gáza központjába, amelyeket már megtisztítottak a Hamásztól.

A tervek konkrét biztonságos folyosókat is tartalmaznak, amelyeket szintén feltérképeztek.

Az IDF pedig az 1,2 millió palesztin civil nagy részét többnyire sikeresen kivitte Gáza városából, tehát már sikerült egy tömeges evakuálást végrehajtani, a kisebb, de jelentős tömeges evakuálások mellett Khan Yunisból és Gáza központi részeiről.

Emellett Izrael és az IDF hajlandó volt szakaszokra osztani a rafah-i bevonulást, hogy a civilek nagy része még a nagyobb harcok előtt elhagyja a várost.

A raffahi harcok sem jelentenek nagy akadályt az IDF számára.

A Hamász ottani zászlóaljai, akár 4 000 harcosuk van, ahogyan azt korábban mondták, akár 8 000, ahogyan azt Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter a héten mondta, sokkal gyengébbnek tekinthetők, mint a Gázai Város és Khan Yunis zászlóaljai, amelyeket az IDF már alaposan szétszedett.

Nem számít, hogy a Hamásznak mennyi csapdája és alagútja van Rafahban, a hadsereg új harci taktikái – a légierővel, harckocsikkal és tüzérséggel teljesen integrált hadviseléstől kezdve a jobban páncélozott csapatszállítókon át, amelyek ellenállnak az  páncéltörő rakétákak, az alagutakban való harcra vonatkozó taktikák sokaságáig – már bizonyították hatékonyságukat.

Ugyanakkor harcok elől kimenekített gázaiak felkészítése nehezebb lesz, mint a Hamász elleni harc.

Az IDF forrásai elismerték, hogy nem vették teljesen figyelembe, hogy a civilek Rafahból való elszállítása teljesen más, mint a többi evakuálás az élelmiszer, a sátrak és a tábori orvosi kórházak tekintetében.

Nem elég úgy elszállítani a civileket, hogy ne lőjék le őket, hanem élelemre, menedékre és gyógyszerhez való hozzáférésre is szükségük van, ha már elszállították őket.

Rafahot a múltban is ilyen vészhelyzetekre állították fel, és most is készen áll egy ilyen vészhelyzetre.

Egy sátorváros, élelmiszer és orvosi ellátás mind bizonyos fokig mind rendelkezésre állt, amit az is segített, hogy közel van az egyiptomi határhoz, ahová a nemzetközi segélyek nagy részét repülővel szállítják.

De az a három terület, ahová az IDF evakuálná a civileket Rafahból, nem.

Az al-Mawasi nem alkalmas a civilek befogadására, hogy hosszabb időn keresztül táplálják és egészségben tartsák őket, Khan Yunis és Gáza középső részén pedig az IDF és a Hamász közötti harcok jelentősen tönkretették az infrastruktúrát.

Ennek alapján katonai források elismerték, hogy ha 1,2 millió palesztin evakuálása Gáza északi részéről egy-két hétig tartott, attól függően, hogy ki hogyan méri a dolgokat, akkor 1,4 millió civil evakuálása Rafahból a sokkal kevésbé felkészült területekre sokkal, de sokkal tovább fog tartani (akár egy-két hónapig).

Még az sem világos, hogy Izrael és a nemzetközi segélyszervezetek képesek lesznek-e ennyi idő alatt minimálisan elegendő menedéket és ellátást biztosítani.

Részben ezért is sürgeti az USA Izraelt, hogy célzottabb és korlátozottabb csapásokat és inváziót hajtson végre Rafah egyes részein, amelyek nem pusztítják el az infrastruktúra olyan nagy részét, mint a Gáza városban és Khan Yunisban történtek, ahol egész városrészek egyszerűen már nem léteznek.

Izraelnek ezzel az a problémája, hogy a Hamász minden olyan területet, amelyet nem támadnak, arra használ, hogy a civil lakosság között rejtőzködjön.

Emellett a Hamász arra is felhasználhatja az 1,4 millió civil evakuálását, hogy

sok harcosát visszacsempéssze a korábban megtisztítottnak tekintett területekre, ahogyan sok harcos is felhasználta Gáza északi részének evakuálását arra, hogy délre meneküljön.

Természetesen továbbra is figyelembe kell venni azt, hogy a palesztinok nem menekülhetnek Egyiptomba – ez Kairó számára vörös vonal, ami arra késztetheti, hogy alapvetően megváltoztassa Jeruzsálemmel való kapcsolatait.

Lehet, hogy nem lesznek tökéletes válaszok, és az evakuálás hosszabb időre való elnyújtásának előnyei közül néhány lehetővé teszi, hogy a problémák kialakulásakor valós időben több kiigazítást hajtsanak végre.

De az biztos, hogy amíg a Hamász nem hajlandó újabb átmeneti megállapodást kötni Izraellel további túszok szabadon bocsátása érdekében, addig Jeruzsálem számára nincs más valódi lehetőség, mint hogy valamilyen módon bevonuljon Rafahba, és az USA ellenállása – amíg a zsidó állam komolyabban tervezi az élelmiszer, sátrak és orvosi ellátás kérdését – valószínűleg csökken.

Az eredményeken múlik majd, hogy az USA továbbra is támogatja-e Izraelt a rafahi hadművelet során: Élve kijutnak-e a civilek, és életben maradnak-e, miután elköltöztették őket, vagy sem?

Trump: Őrültség volna mást csinálni, mint amit Izrael csinál!

Donald Trump, volt amerikai elnök támogatta Izrael Hamász elleni háborúját, és elítélte a Biden-kormányt, amiért ellenzi azt.