Az ISIS a moszkvai terrortámadást dicsérte és felszólított Izrael elleni harcra

Az ISIS szóvivője arra buzdítja a csoport támogatóit, hogy mindenhol vegyék célba a „keresztes lovagokat”, különösen az Egyesült Államokban, Európában és Izraelben.

Az Iszlám Állam (ISIS) szóvivője csütörtökön dicsérte a csoport támadását, amely múlt héten több mint 140 ember halálát okozta egy Moszkva melletti orosz koncertteremben, és egyben felszólította a muszlimokat, hogy harcoljanak Izrael ellen — jelenti a Reuters.

A szóvivő, Abu Huthaifa al-Ansari az ISIS Telegram-csatornáján közzétett rögzített üzenetben beszélt.

Al-Ansari megismételte azt is, hogy a csoport támogatóit arra buzdította, hogy mindenhol vegyék célba a „keresztes lovagokat”, különösen az Egyesült Államokban, Európában és Izraelben.

„Kérjük Istent, hogy jussatok el Palesztinába, hogy szemtől szemben harcolhassatok a zsidókkal szent vallási háborúnkban”

– fogalmazott a terroristaszónok.

Az ISIS azonnal magára vállalta a múlt pénteki oroszországi támadásokat. Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn elismerte, hogy a támadást végrehajtó terroristák „radikális iszlamisták” voltak,

de ismét megismételte azt a vádját, hogy Ukrajna szerepet játszhatott a támadásban.

Kijev tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz. Szombat este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta meg Putyint, hogy a moszkvai támadás miatt „Kijevre akarja hárítani a felelősséget”.

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsa szombat este egyértelműen kijelentette, hogy Ukrajnának semmi köze a halálos koncerttámadáshoz.

„Egyedül az ISIS-t terheli a felelősség ezért a támadásért. Semmiféle ukrán érintettség nem volt” – mondta Adrienne Watson, az tanács szóvivője az NBC News által idézett nyilatkozatában.

Watson megjegyezte, hogy az Egyesült Államok korábban

„információkat osztott meg Oroszországgal egy tervezett moszkvai terrortámadásról”.

Inkompetencia vagy összeesküvés áll a moszkvai terrortámadás mögött?

Az állami propaganda ellenére az orosz biztonsági erők figyelhettek volna az amerikai figyelmeztetésekre, de úgy tűnik, nem tették.