Egy izraeli startup cég olyan megoldást fejlesztett ki, amely hosszabb ideig frissen tartja a gyümölcsöket és zöldségeket anélkül, hogy bármit is változtatna vagy hozzáadna a termékekhez.
A Ness Zionában működő Liva kifejlesztett egy olyan matricát, amelyet a csomagolásra felragasztva akár további hét nappal meghosszabbíthatja a gyümölcsök és zöldségek frissességét.
Az eljárást Ifat Hammer társalapító és technológiai igazgató alkotta meg, élelmiszermérnöki és biotechnológiai szakértelmére támaszkodva. Úgy gondolta, hogy ahelyett, hogy magát a terméket módosítanák, a gyümölcsben vagy zöldségben már jelen lévő „jó” baktériumokat lehetne felhasználni a „rossz” baktériumok szaporodásának késleltetésére.
Ennek érdekében Ifat Peled Dinstag vezérigazgatóval együtt egy négyrétegű, bélyegnél alig nagyobb matrica elkészítésén dolgozott, amely egy szabadalmaztatott prebiotikus formulát tartalmaz és vonzza a „jó” baktériumokat. A Bacillus subtilis egy olyan baktérium, amely a természetben a talajban és a vízben található, és sok más baktériumtól eltérően nem rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek betegséget okozhatnak.
A matricában lévő prebiotikum táplálja ezt a baktériumot, segítve a gyors növekedését és szaporodását. Ha pedig egyszer már kifejlődött, megakadályozza, hogy más káros baktériumok teljesen átvegyék az uralmat, így a termék hosszabb ideig jobb állapotban marad. A vállalat jelenleg egy nagy izraeli szupermarketlánccal folytat kísérleti projektet, valamint kisebb próbákat más országokban, többek között az Egyesült Államokban.
Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.