Zsinagógába tartó zsidókra támadt egy bűnbanda

Egy banda megpróbált kirabolni két baltimore-i zsidót, akik a zsinagógába tartottak a reggeli imára kedden – közölte a Baltimore Shomrim.

A beszámolók szerint három-négy autó állt meg az egyik áldozat mellett, aki még időben figyelmeztetni tudta a társát, hogy meneküljön el.

„Még tudtam hívni a 911-et, de beszélni már nem tudtam” – mesélte Eli Neuberger a támadás után a Shomrimnak.

„A fickók átrohantak az út túloldalára, megpróbálták elvenni a telefonomat, és egyszerűen fejbe vágtak”

– magyarázta Neuberger, aki állítólag nem szenvedett komolyabb sérüléseket. A támadás után az egyik szomszédja adott neki menedéket, ahol kapcsolatba tudott lépni a rendőrséggel.

Az áldozat a támadást követően jó hangulatban nyilatkozott, és viccelődött az őt ért 15 perc hírnévről:

„Egy ilyen megrázó incidens után ma reggel, feldúlt vagyok, hogy az elkövetőkbe még annyi udvariasság sem szorult, hogy kívánjanak nekem egy „szabad Palesztinát”

– nyilatkozta Neuberger.

Az október 7-i mészárlás óta a Rágalmazásellenes Liga 315%-os növekedést regisztrált az antiszemita incidensek számában az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

Az antiszemitizmus megugrása „abszolút” kimutatható Baltimoreban is, mondta Howard Libit, a Baltimore-i Zsidó Tanács ügyvezető igazgatója a Baltimore Jewish Timesnak.

„Látjuk ezt a környékbeli egyetemi kampuszokon is” – mesélte Libit. „Látjuk ezt néhány középiskolában, és különösen a közösségi médiában. Mindenki, aki a közösségi médiával foglalkozik, akár itt, akár bárhol a világon, az antiszemitizmus hatalmas növekedését tapasztalja.”

Vérlázító: buszra várakozó zsidó tinilányt ütött meg egy felnőtt férfi

Videófelvétel is készült a 15 éves lány elleni támadásról.

Tragédia: muszlim páciense lőtt agyon egy ortodox zsidó fogorvost Kaliforniában

Benjamin Harounit pénteken lőtték agyon a munkahelyén. A rendőrség szerint „a támadás indítékai egyelőre tisztázatlanok”.