Dokumentumfilm készül a Moszad nácivadászának kalandos életéről

A dokumentumfilm Herbert Dubinsky, későbbi nevén Zwy Aldouby, a Moszadhoz kötődő nácivadász élettörténetét követi majd nyomon – jelentette be a BBC.

Aldouby 1931-ben született Romániában, ahol számos családtagját elvesztette a holokauszt során.

A második világháború vége után Aldouby a brit Palesztin Mandátum területére költözött, ahol csatlakozott a Haganához.

„A Pálmáchban volt” – mondta Michael Bar-Zohar izraeli történész professzor a BBC-nek. „A Pálmách a Hagana elit rohamosztaga volt, és ő egy kis egység parancsnoka volt, amennyire én tudom” – tette hozzá a történész.

„Egyike volt azoknak a srácoknak, akiket 17 évesen kivettek a középiskolából, és besorozták a hadseregbe, hogy harcoljanak a függetlenségi háborúban, és erre nagyon büszke volt”.

A titkosítás alól feloldott amerikai dokumentumokból az is kiderült, hogy Aldouby csatlakozott a Sin Béthez, az izraeli hírszerző szolgálathoz is.

A BBC dokumentumfilmje szerint egy névtelen forrás jelentette a CIA-nak, hogy Aldouby egy bécsi székhelyű zsidó csoport tagjaként a Sin Bét-es álcájával, valójában nácikra vadászott.

1961-ben megtervezte a náci Leon Degrelle elrablását, aki szabadon élt Spanyolországban, annak ellenére, hogy Belgiumban halálbüntetést kapott.

„Degrelle-t Belgium Quislingjének nevezték” – magyarázta Bar-Zohar a BBC-nek. „Ő volt a legmagasabb rangú náci tisztviselő Belgiumban [a világháború idején]. A nyilvánosságra került információk szerint Hitler egyszer azt mondta neki:

‘Ha lenne egy fiam, azt szeretném, ha olyan lenne, mint te'”.

Az első szentföldi kommandósok: A Pálmách születése

82 évvel ezelőtt, 1941. május 18-án szállt tengerre Haifában a szentföldi zsidó közösség egyik fegyveres alakulata, a három nappal korábban alapított Pálmách 23 harcosa.

Az emberrablás azonban meghiúsult, amikor Aldoubyt és társait a spanyol rendőrség elfogta. Három évet töltött börtönben, következetesen tagadva, hogy az emberrablás mögött az izraeli kormány állt volna. Szabadulása után Aldouby „újságíró” lett.

1972 márciusában Írországba érkezett, ahol az IRA-ról szóló, „A titkos hadsereg” című film rendezésével bízták meg. Ezt a szerepet annak ellenére kapta meg, hogy korábban nem volt semmilyen rendezői tapasztalata.

A film révén Aldouby példátlan hozzáférést nyert az IRA-hoz, és rögzíteni tudta, amint a tagok maszk nélkül terrortámadásokat terveznek.

Az IRA-t a Líbiát vezető Moammer Kadhafi, Izrael ellensége is ellátta fegyverekkel, Aldouby még azt is lefilmezte, ahogy az ír terroristák átveszik a fegyvereket Kadhafitól.

„Apám, ha a Moszaddal vagy az izraeli hírszerzéssel dolgozott vagy működött volna együtt, az egyértelműen beleillett volna a képbe” – nyilatkozta a BBC-nek Aldouby fia, Ilan.

Meglepő módon, az IRA egykori tagjai a BBC-nek elmondták, hogy a csoport nem tudott Aldouby hírszerzői múltjáról, mielőtt közel engedték őt magukhoz.

Az ír miniszterelnök egy életre elásta magát a zsidók szemében

Az izraeli külügyminiszter szerint Leo Varadkar teljesen elvesztette az erkölcsi iránytűjét.