Ki akarja a kétállami megoldást?

A kétállami megoldás amerikai megszállottsága egyértelműen ellentétes az izraeli (és a palesztin) közvélemény akaratával — derül ki egy nemrégiben napvilágott látott közvélemény-kutatásból.

Ugyan Chuck Schumer amerikai demokrata szenátor szerint a palesztinok, a többi néphez hasonlóan békét akarnak, de ez nem biztos, hogy így van és nem biztos, hogy bármi áron. A közvélemény-kutatások szerint ugyanis ők maguk is elismerik, hogy „nem azt akarják, amit bármely más nép akar”, hanem a zsidó állam megsemmisítését.

Több közvélemény-kutatás is kimutatta, hogy a palesztin civilek többsége támogatja a Hamász október 7-i mészárlását és egy palesztin állam gondolatát az 1948-as határokon belül, ami Izrael elpusztítását jelenti.

A Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR) múlt szerdán közzétett új felmérése azt mutatja, hogy

a gázai palesztinok túlnyomó többsége (71%) támogatja a Hamász döntését az október 7-i mészárlás végrehajtásáról, míg decemberben 57% volt ez az arány.

A közvélemény-kutatás azt is mutatja, hogy a palesztinok támogatottsága megnövekedett a terroristavezér Marwan Barghouti iránt, ha ő indulna a választásokon Iszmail Haníjével, a Hamász vezetőjével szemben. Viszont ha Haníje indulna a Palesztin Hatóság vezetője, Mahmúd Abbász ellen, a palesztinok inkább Haníjét választanák.

A palesztinok 33%-a úgy véli, hogy a legfontosabb cél ma a menekültek és leszármazottaik „visszatérési joga” 1948-as városaikba és falvaikba. Ez azt jelenti, hogy a PSR felmérése szerint a palesztinok legalább egyharmada Izrael területén élne, de békét nem kötne vele.

Sok palesztin osztja a Hamász azon vágyát, hogy Izraelt megsemmisítse, ahogyan azt a terrorcsoport 1988-as alapító okirata kifejezi, és a palesztinok többsége támogatja fegyveres csoportok létrehozását izraeliek meggyilkolására.

A Washington Institute for Near East Policy 2021-es közvélemény-kutatása szerint

a palesztinok többsége „legszívesebben visszaszerezné a történelmi Palesztina egészét, beleértve az 1967 előtti Izraelt is”.

Tekintettel a terrorizmus, a terrorista vezetők és Izrael kiirtásának e régóta tartó palesztin támogatására, az izraeliek nagy többsége egyetért azzal, hogy egy palesztin állam létrehozása, különösen az október 7-i mészárlásra adott válaszként, a terrorizmus egyértelmű jutalmazását jelentené.

A San Remo-i megállapodás jelentősége a zsidó nemzeti otthon megteremtésében

Mennyi nemzetközi jogi okirat kell még annak a bizonyítására, hogy egy nép jogosan tartózkodik ott, ahol tartózkodik? Kornéli Beáta történész és Közel-Kelet kutató írása.