Az USA nem vétózza meg az ENSZ ramadáni tűzszüneti határozatát

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el, amelyben követeli Izraeltől a gázai hadműveletek teljes beszüntetését a ramadán alatt, és felszólít a túszok szabadon bocsátására. Az USA vétót emel az állandó tűzszünetet követelő határozat ellen.

Az Egyesült Államok nem élt vétójogával az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozata ellen, amely azonnali tűzszünetet követelt a Gázai övezetben a ramadán hónap alatt, és felszólított a Hamász által fogva tartott túszok azonnali szabadon bocsátására, így a határozat elfogadásra került.

Az USA megvétózta az Oroszország által támogatott második határozatot, amely állandó tűzszünetet követelt.

Az első határozat 14 igen szavazattal és egy tartózkodással (az USA részéről) ment át.

Thomas vGreenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete elmondta, hogy a döntés, hogy Amerika nem él a vétójogával, azután született meg, hogy az amerikaiak által kért határozaton többször változtattak. Az Egyesült Államok által kért több változtatás azonban nem került bele, például a Hamász terrorszervezetet elítélő szakasz.

A határozat jogilag nem kötelező érvényű.

Korábban Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy lemondja a Washingtonba utazó izraeli küldöttséget, amely a Hamász utolsó négy rafahi zászlóaljának szétzúzására és a még mindig Gázában fogva tartott túszok kiszabadítására irányuló közelgő hadműveletről tárgyalt volna.

”Ha az USA nem vétózza meg a határozatot, amely olyan tűzszünetre szólít fel, amely nem függ a túszok szabadon bocsátásától, lemondom az izraeli küldöttség washingtoni útját”

– mondta Netanjahu.

Ki akarja a kétállami megoldást?

A közvélemény-kutatások szerint sem az izraeliek, sem a palesztinok.