Kézzel készített sakkfigurakészletet találtak Auschwitzban

Az Auschwitz-Birkenaui Emlékhely és Múzeum munkatársai megrázó felfedezést tettek az egykori Auschwitz I. tábor 8-as blokkjában: egy kézzel készített sakkfigurakészletet rejtettek el a padló alatt – írja a Zsido.com.

Ez a gyűjtemény, amely 35 kartonlapból álló, kézzel rajzolt bástya-, gyalog-, futó- és huszárfigurákból áll, rávilágít a foglyok azon erőfeszítéseire, hogy a borzalmas körülmények között a normalitás látszatát fenntartsák. Elżbieta Cajzer, a múzeum gyűjteményeinek vezetője közleményében arról ír:

„több rajz kissé elmosódott, de a bástyák, gyalogok, futók vagy huszárok képei még mindig jól kivehetők. Mindazonáltal a készlet hiányos, és néhány dobozban már nyoma sincs a rajzoknak, ami menthető azt konzerválják”

– közölte a szakember.

Ez a felfedezés jelentős tétellel bővíti a múzeum ezen gyűjteményét, amely olyan tárgyakat tartalmaz most, mint a fából és kenyérből készült miniatűr sakkfigurák. Egy hamarosan nyíló kiállításon láthatóak is lesznek az eredeti helyükön a 8-as blokkban.

„Témánk az esti névsorolvasás és a kijárási tilalom kihirdetése közötti rövid, elméletileg szabad fogvatartotti időt járja körül körül” – magyarázta Magdalena Urbaniak, az új kiállítás csapatának tagja. A kiállítás célja, hogy bemutassa a foglyok kétségbeesett mentális menekülését és vigaszkeresését olyan játékokon keresztül, mint a sakk és a kártyák, amelyeket bármilyen anyagból készítettek, amit csak találtak.

A Hulu új sorozata egy lengyel zsidó család életét mutatja be a holokauszt alatt

Megérkezett az első előzetes a „We Were The Lucky Ones” című sorozathoz.