Tűzszünetet és a túszok elengedését követeli az amerikai ENSZ BT beadvány

Az Egyesült Államok benyújtja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozattervezetét, amely „azonnali tűzszünetet” sürget a Gázai övezetben a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásával összefüggésben – jelentette csütörtökön az AFP hírügynökség.

Az amerikai határozat, amelyet pénteken bocsátanak szavazásra,

„egyértelműen támogatni fogja a folyamatban lévő diplomáciai erőfeszítéseket, amelyek célja az azonnali gázai tűzszünet biztosítása a túszmegállapodás részeként”

– mondta Nate Evans, Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének szóvivője közleményében.

Az intézkedés „lehetőséget nyújt a Tanácsnak arra, hogy egy hangon szólaljon fel, hogy támogassa a helyszínen zajló diplomáciai tevékenységet, és nyomást gyakoroljon a Hamászra, hogy fogadja el az előterjesztett megállapodást” – tette hozzá Evans.

Az USA a múlt hónapban megvétózta az Algéria által előterjesztett határozattervezetet, amely azonnali humanitárius tűzszünetet követelt.

Az algériai határozattervezet blokkolása óta amerikai tisztviselők egy alternatív szövegről tárgyalnak, amely a túszok szabadon bocsátásáért cserébe hathetes tűzszünetre irányuló diplomáciai erőfeszítések támogatására összpontosít.

Diplomáciai források szerint ennek a szövegnek kevés esélye volt arra, hogy a Tanács jóváhagyja, ezért szerdán egy új változatot juttattak el a Biztonsági Tanács tagjainak.

Egy alternatív határozattervezetet is megvitatnak, mely egy diplomáciai forrás szerint pénteken szintén szavazásra kerülhet.

Ez az új határozat „azonnali humanitárius tűzszünetet követel a ramadán hónapra”

– áll az AFP által látott szövegben.

December közepén a Biztonsági Tanács elfogadott egy határozatot, amely ideiglenes tűzszünetet követelt a Gázai övezetben, hogy lehetővé tegye a segélyek fokozott bejutását az övezetbe, valamint a Hamász október 7-én Dél-Izraelben elrabolt túszok azonnali szabadon bocsátását.

Október közepén az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy oroszok által kidolgozott határozata, amely humanitárius tűzszünetre szólított volna fel a gázai háborúban, nem ment át, miután nem kapta meg a 15 tagú testületben szükséges minimális kilenc szavazatot.

A szöveg azért volt ellentmondásos, mert bár Izraelre és a palesztin arabokra hivatkozott, nem nevezte meg közvetlenül a Hamászt, amelynek terroristái október 7-én legalább 1 200 embert gyilkoltak meg Izraelben.

Október végén Oroszország és Kína megvétózta az Egyesült Államok által kidolgozott ENSZ BT-határozatot az Izrael és a Hamász közötti háborúról.

Tisztelt Cameron úr! Menjen a fenébe!

Nagy-Britannia külügyminisztere felháborító ultimátumot küldött Izraelnek. Vélemény.