Izraelbe érkezik Anthony Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken, azaz a mai nap folyamán Izraelbe érkezik, hogy átmeneti tűzszünetet szorgalmazzon a Gázai övezetben, mielőtt az ENSZ Biztonsági Tanácsa kulcsfontosságú szavazást tartana egy „azonnali” tűzszünetet követelő amerikai határozattervezetről.

Washington közölte, hogy pénteken a Biztonsági Tanács elé szavazásra bocsájt egy azonnali tűzszünet szükségességéről szóló tervezetet.

A Szaúd-Arábiában és Egyiptomban folytatott megbeszélések után érkezik Blinken Izraelbe, akinek ez lesz a hatodik útja a térségbe azóta, hogy a háború a Hamász október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadásával elkezdődött.

„A tárgyalók folytatják a munkát. A szakadékok egyre szűkülnek, és Dohában továbbra is a megállapodásra törekszünk. Még mindig nehéz munka áll előttünk. De továbbra is hiszek abban, hogy a megállapodás lehetséges”

– mondta Blinken csütörtökön, a Times of Israel szerint.

A legfőbb vitás pont a helyzetet ismerők szerint, hogy a Hamász azt mondja, hogy csak egy olyan megállapodás részeként engedi el a túszokat, amely véget vetne a háborúnak, míg Izrael csak egy átmeneti szünetről tárgyalna.

Az Egyesült Államok azt remélte, hogy a március 10-i ramadán iszlám ünnepi hónap kezdetéig sikerül elérni egy hathetes tűzszünetet és túszmegállapodást, de a tárgyalások egymást követő fordulói még nem vezettek eredményre, és Washington nagyrészt a Hamászt okolja a patthelyzetért.

„Nagyon keményen dolgoztunk Katarral, Egyiptommal és Izraellel, hogy egy erős javaslatot tegyünk le az asztalra… A Hamász nem fogadta el. Más követelésekkel jöttek vissza” – magyarázta Blinken.

„Ha a Hamász egyáltalán törődik azokkal az emberekkel, akiket állítólag képvisel, akkor megkötné a mállapodást, mert ennek azonnali hatása lenne a tűzszünet, ami enyhítené az emberek óriási szenvedését, több humanitárius segítséget hozna, és ezután lehetőségünk lenne valami tartósabb megoldás kidolgozására”

– tette hozzá.

Tisztelt Cameron úr! Menjen a fenébe!

Nagy-Britannia külügyminisztere felháborító ultimátumot küldött Izraelnek. Vélemény.