Elhunyt Amerika legismertebb szabómestere

95 éves korában elhunyt Martin Greenfield, auschwitzi túlélő és amerikai elnökök szabómestere — jelenti a The Jerusalem Post.

Greenfield túlélte Auschwitzot és Buchenwaldot, majd az Egyesült Államokba emigrált, és szabómester lett, aki Dwight Eisenhowertől Barack Obamáig számos elnököt öltöztetett.

Martin Greenfield fogoly volt Auschwitzban, a mosodában dolgozott, amikor véletlenül elszakította egy SS-katona ingét. Miután a náci katona megverte és megkorbácsolta, Greenfield elvitte az inget egy másik fogolynak, aki megtanította neki, hogyan kell egy egyszerű öltést varrni.

Miután megjavította a katona ingét, felvette a csíkos rabegyenruhája alá, és megtanulta, hogy a nácik eldobott ingének puszta viselése – és egy második, amit sikerült megszereznie – új státuszt adott neki rabtársai között.

„Aznap, amikor először viseltem azt az inget, megtanultam, hogy a ruháknak hatalmuk van”

– írta Greenfield 2014-es memoárjában, a „The Measure of a Man”-ben. „A ruhák nem csak „emberré teszik az embert”, hanem meg is menthetik az embert. Velem ez történt.”

Greenfield túlélte Auschwitzot és Buchenwaldot, kivándorolt az Egyesült Államokba, és szabómester lett, aki Dwight Eisenhowertől Barack Obamáig számos elnököt öltöztetett. Brooklyn-i székhelyű cége Donna Karantól kezdve a Brooks Brothersen át a Band of Outsidersig mindenki számára készített saját márkás öltönyöket, valamint saját neve alatt egyedi megrendelésre készült termékeket.

Az East Williamsburg-i gyárának harmadik emeleti irodájában dolgozó Greenfield az Egyesült Államok egyik legismertebb – és egyesek szerint legjobb – férfi szabója lett. Még 2014-ben is, amikor a Vanity Fair bemutatta öltönyeit, öltönyei új hírnevet szereztek a vásárlók körében, akik inkább a „helyi forrásból származó” árukat vásárolták, amikor a ruhareskedelem nagy része a távol-keletre vándorolt.

Túlélői története kevéssé volt ismert, azt évtizedekig titokban tartotta.

„40 évig nem beszéltem a múltamról senkinek… soha” – mondta a Vanity Fairnek.

„Sok ügyfelem megdöbbent, amikor 80 éves koromban egy ünnepségre jöttek, és látták, hogy menekült voltam, túlélő”.

Maxmilian Grünfeld 1928. augusztus 9-én született az akkor Csehszlovákiában, ma Ukrajna területén fekvő Pavlovo faluban. Tizennégy évesen deportálták Auschwitzba családjával együtt. Csak Martin maradt életben.

Buchenwaldban az amerikai hadsereg szabadította fel 1945 áprilisában, amikor kezet foghatott egy későbbi ügyfelével: Eisenhowerrel, aki a szövetségesek parancsnoka volt. Kétéves eredménytelen európai családtag-keresés után Greenfield 19 éves volt, amikor 1947-ben az Egyesült Államokba emigrált, és egy cseh bevándorlótársának ajánlására megkapta első állását a GGG ruhagyárban East Williamsburgben.

1977-ben átvette a vállalatot, és átnevezte Martin Greenfield Clothiers-re, amely az akkori hat alkalmazottról 2010-re 117-re nőtt.

Amikor Eisenhower, aki akkoriban az elnöki posztra készült, az ügyfelévé vált, Greenfield külpolitikai tanácsokat tartalmazó cetliket csúsztatott az elnök öltönyébe.

A jegyzetekről szóló történetek olyannyira ismertté váltak, hogy egy másik ügyfél, Bill Clinton elnök állítólag azt mondta neki: „Ne küldjön nekem jegyzeteket; faxolhatja őket”.

További ügyfelei között volt Lyndon B. Johnson, Gerald Ford és George H.W. Bush elnök, Colin Powell tábornok, Frank Sinatra, Paul Newman, Leonardo DiCaprio, Conan O’Brien, Jimmy Fallon, Johnny Depp és Ben Affleck előadóművészek, valamint Michael Bloomberg, New York korábbi polgármestere.

Ő készítette az 1920-as években játszódó „Boardwalk Empire” című HBO televíziós sorozat öltönyeit is.

Greenfieldet felesége, Arlene, akivel 1956-ban kötött házasságot, két fia, Tod és Jay, valamint négy unokája gyászolja. A Long Island keleti részén található Hampton zsinagóga tagja és egyik legjelentősebb adományozója volt.

„Természetesen az első szabóleckét egy náci koncentrációs táborban kapni aligha volt ideális körülmény a tanulásra”

– emlékezett vissza Greenfield az emlékirataiban.

„Sokkal szívesebben csiszoltam volna a mesterségemet a Savile Row-n vagy a milánói szalonokban. Visszatekintve azonban az a pillanat a táborban egész életem további részének kezdetét jelentette. Furcsa módon két szakadt náci ing segített nekem, egy zsidónak felépíteni Amerika leghíresebb és legsikeresebb öltönycégét”

— fogalmazott.

Greenfield életének 95. évében. szerdán halt meg a New York-ban, emléke legyen áldás.

Megtalálták Daniel Craig utódját: zsidó lesz a következő James Bond

Úgy tűnik, Aaron Taylor-Johnson bújhat majd a 007-es ügynök szerepébe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.