Az izraeliek többsége támogatja a Hezbollahhal való leszámolást

Az izraeliek többsége támogatja a libanoni Hezbollah teljes erővel való megtámadását akár azonnal, akár a gázai háború befejezése után – derül ki a Zsidó Néppolitikai Intézet vasárnap közzétett havi felmérésének eredményeiből — írja a Jewish News Syndicate.

A megkérdezettek 63 százaléka támogatja a Hezbollah, az iráni terrorista proxy megtámadását,

29 százalékuk a mielőbbi katonai akciót támogatja, míg 34 százalékuk várna, amíg a Hamász nem szenved vereséget a Gázai övezetben.

További 34 százalékuk szerint a jelenlegi háború kiterjesztése nélküli politikai rendezés a legjobb megoldás, 9 százalékuk pedig bizonytalan.

Izrael alacsony intenzitású konfliktusban áll a Hezbollah libanoni terrorcsoporttal amióta az a Hamász támogatására csatlakozott a háborúhoz az október 7-i, északnyugati Negevben elkövetett atrocitásokat követően. Vasárnap délután az izraeli légierő repülőgépei egyszerre négy Hezbollah-terrorista célpontot támadtak Dél-Libanonban.

A felmérésben hatszáz izraeli vett részt online, míg 200 arab izraeli válaszadó volt, akiknek felét telefonon, felét pedig online kérdezték meg.

A politikai különbségek nyilvánvalóak a felmérésben: Benjamin Netanjahu miniszterelnök jobboldali és vallási koalíciójának szavazóinak nagy többsége támogatja a Hezbollah elleni azonnali (40%) vagy késleltetett (41%) katonai fellépést, míg az ellenzéki szavazók 51%-os többsége támogatja a politikai rendezésre való törekvést.

A palesztinokkal kapcsolatban a zsidó izraeliek nagy többsége és az arab izraeliek egyetértettek abban, hogy „belátható időn belül nincs esély a palesztinokkal kötendő békemegállapodásra”.

Az ezzel az állítással egyetértő zsidók 79%-ának 65%-a „határozottan egyetért”. Az arabok közül 24% ért egyet határozottan, további 15% pedig „inkább egyetért”.

Ezen kívül

a legtöbb zsidó izraeli úgy véli, hogy „a zsidó települések Júdeában és Szamáriában elrettentő hatást gyakorolnak és hozzájárulnak Izrael minden polgárának biztonságához”, és nem értenek egyet azzal, hogy a települések „terhet jelentenek”.

„Az október 7-i támadás egyik mélyreható eredménye, hogy az izraeli közvélemény bizalma a konfliktus politikai megoldásának lehetőségébe vetett bizalom erőteljes visszaesése” – mondta Yedidia Stern professzor, a Jewish People’s Policy Institute elnöke.

„Ugyanez vonatkozik az északi háború lefolytatására (ezért 63% szerint Izraelnek támadást kell indítania a Hezbollah ellen) és a háború utáni időszakra (79% szerint belátható időn belül nincs esély a palesztinokkal való békére).

A Hamász-terror meggyőzte az izraelieket, hogy határozott győzelemre törekedjenek, és lemondjanak a politikai megállapodásról”

– mondta Stern.

Hazbollah: Irán nélkül is készek vagyunk felvenni a harcot Izraellel

Úgy tűnik Irán továbbra is kerülné a harcok eszkalálódását a térségben, azonban nehezen tudja féken tartani az általa pénzelt terrorszervezeteket.