Netanjahu: A világ elvesztette a morális iránytűt?

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetjének vasárnapi ülésén megismételte értetlenségét, amiért az amerikai demokrata párt frakcióvezetője új választások kiírását javasolta Izraelnek, és amiért Biden elnök Chuck Schumer szenátor e kijelentésével egyetértést mutatott. „Precedens nélküli, hogy egy szövetséges ország demokratikusan megválasztott kormányát próbálja az amerikai vezetés aláásni” — fogalmazott Netanjahu.

Az izraeli miniszterelnök vasárnap azt is megismételte, hogy a Hamász utolsó dél-gázai erődítményében, Rafahban sor fog kerülni a korábban már előirányzott hadműveletre:

„A háború kezdete óta két fronton harcolunk – a katonai és a politikai fronton”

– kezdte Netanjahu, hozzátéve, hogy

„a politikai fronton eddig sikerült elérnünk, hogy erőink öt teljes hónapon át példátlan módon harcolhassanak. De nem titok, hogy egyre nagyobb a nemzetközi nyomás ellenünk”.

Hozzátette, hogy „vannak olyanok a nemzetközi közösségben, akik most próbálják leállítani a háborút, mielőtt az elérte volna célját. Ezt úgy teszik, hogy hamis vádakat zúdítanak az IDF, az izraeli kormány és az izraeli miniszterelnök ellen. Ezt úgy teszik, hogy most, a háború közepén választásokat próbálnak kirobbantani.

És ezt azért teszik, mert tudják, hogy ha most választásokat írnánk ki, az megállítná a háborút, és legalább hat hónapra megbénítaná az országot.”

„Fogalmazzunk tehát világosan:

ha most, a céljaink elérése előtt leállítjuk a háborút, az azt jelenti, hogy Izrael elvesztette a háborút, és ezt nem fogjuk megengedni. Ezért nem szabad engednünk ennek a nyomásnak, és nem is fogunk engedni”

– mondta.

„Semmilyen nemzetközi nyomás nem fog megakadályozni bennünket abban, hogy megvalósítsuk a háború összes célját: a Hamász felszámolását, az összes túszunk kiszabadítását, és annak biztosítását, hogy Gáza többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre”.”

Netanjahu kijelentette, hogy „ennek érdekében Rafahban is tevékenykedni fogunk.

Ez az egyetlen módja annak, hogy felszámoljuk a Hamász ott meghúzódó gyilkos zászlóaljait, és ez az egyetlen módja annak, hogy katonai nyomást gyakoroljunk, ami szükséges ahhoz, hogy kiszabadítsuk valamennyi túszunkat”.

„Ennek érdekében jóváhagytuk a rafahi hadművelet műveleti terveit,

beleértve a civil lakosságnak a harci övezetekből való evakuálására irányuló lépések előmozdítását.

Ez egy szükséges lépés a katonai művelet felé” – mondta.

„Megismétlem – cselekedni fogunk Rafahban. Néhány hétbe telik, de meg fog történni” – mondta Netanjahu.

Netanjahu a világnak is üzent: „A nemzetközi közösségben lévő barátainknak azt mondom:

Ennyire rövid az emlékezetetek? Ilyen gyorsan elfelejtettétek október 7-ét, a zsidók ellen elkövetett legszörnyűbb mészárlást a holokauszt óta? Ilyen gyorsan készek vagytok megtagadni Izraeltől a jogot, hogy megvédje magát a Hamász szörnyetegeivel szemben? Ilyen gyorsan elvesztettétek az erkölcsi iránytűtöket?”

„Ahelyett, hogy Izraelre gyakorolnátok nyomást, amely a legigazságosabb háborút vívja a legkegyetlenebb ellenség ellen,

a nyomást a Hamász és pártfogója – Irán – ellen kellene kifejteni. Ők azok, akik veszélyt jelentenek a régióra és az egész világra.”

mondta Netanjahu.

Mint ismeretes, jelenleg is mintegy 139 izraeli túszt tart fogva a Hamász palesztin terrorszervezet Gázában.

Hazbollah: Irán nélkül is készek vagyunk felvenni a harcot Izraellel

Úgy tűnik Irán továbbra is kerülné a harcok eszkalálódását a térségben, azonban nehezen tudja féken tartani az általa pénzelt terrorszervezeteket.