Megérkezett az első tengeren szállított segély Gázába

Ciprusról indult útnak, és néhány nap alatt tette meg az utat. Gázának nincs saját kikötője, így az izraeli hadsereg egy átmeneti dokkot épített, hogy a segélyek eljuthassanak a térségbe. Az izraeli védelmi miniszter azt mondta: mindent meg kell tenni, hogy a segélyek Gáza lakosságához, és ne a Hamász terrorszervezethez jussanak.


Emelődaru segítségével kezdték meg a segélyszállítmány kipakolását a gázai átmenti kikötőben. A 200 tonnányi rakomány azután érkezhetett meg pénteken az övezet partjaihoz, hogy az izraeli hadsereg erre engedélyt adott. A hatalmas mennyiségű segélyt egy vontatóhajóhoz kötött uszállyal szállította Gázáig egy humanitárius szervezet hajója.

A rakomány Ciprusról indult több nappal ezelőtt.

Egy larnacai raktárban gyűjtötte össze egy segélyszervezet azt a nagy mennyiségű segélyt, amit vízi úton először indítottak el Gáza irányába.

„A 200 tonnányi segély fél millió adag élelemet tartalmaz. Tudjuk, hogy Gázában ennél sokkal többre van szükség, de ez csak a missziónk kezdete, a tengeri segélyezést folytatni fogjuk”

– mondta a segélyszervezet szóvivője. A szervezet szerint segély van elég, egyelőre az odajuttatás jelent gondot.

Az elmúlt napokban az izraeli hadsereg betontömböket szállított az övezet partjára, és munkagépekkel is egyengették a talajt, hogy olyan átmeneti dokkot hozzanak létre, amely képes a segélyeket szállító hajók befogadására. Gázának ugyanis nincs kikötője.

Cipruson közben elkezdek feltölteni egy következő hajót, amelyre 300 tonna friss zöldséget, hüvelyes növényeket, tonhal konzerveket, rizst, és lisztet pakoltak.
Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor indítják útnak.

Ennek értelmében idős és beteg túszokat adnának vissza, ha cserébe több száz palesztin fogolyt szabadon engednének izraeli börtönökből. Az Egyesült Államokból, Virginia államból is elindult Gázába egy segélyekkel teli hadihajó. Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette: a Gázában most felépített dokktól függetlenül egy úszó kikötőt építenek az övezet partjainál. Ezzel segítenék azt, hogy a segélyek tengeren is elérhessék a térséget. A Pentagon szerint akár 60 napig is eltarthat a móló megépítése, amelyben 1000 amerikai katona vesz részt, akik közül senki sem lép majd Gáza területére.

„Ami az időzítést illeti, azt szeretnénk, ha minél előbb elkészülne, de néhány hétre biztosan szükségünk lesz. Ha a kikötő elkészül, várhatóan kétmillió adag élelmet tudunk majd naponta Gázába szállítani”

–mondta a Pentagon szóvivője.

Az izraeli védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a nemzetközi segélyeknek Gáza civil lakosságához, és nem a Hamász terrorszervezethez kell eljutni.

Ezért egyre valószínűbb, hogy a segélyek szétosztását az izraeli hadsereg végzi majd. A Hamász közben bejelentette:

a palesztin nemzet árulójának tekint és lesújt azokra a palesztinokra, akik a Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyszállítmányok biztosítása érdekében együttműködnek Izraellel.

A palesztin rendfenntartó erők nem hajlandók ellátni a konvojok védelmét, mert attól tartanak, hogy az izraeli erők célpontjává válnak.

Pénteken Izrael visszautasította a Hamász új fegyverszüneti javaslatát.

A terrorszervezet felajánlotta, hogy idős és beteg túszokat adnának vissza, ha cserébe kiengednének több száz palesztin foglyot az izraeli börtönökből. Izrael leszögezte: addig nem hagyja abba a háborút, amíg teljesen fel nem számolja a Hamász terrorszervezetet, ezért tovább folytatja a Rafah elleni offenzíva előkészítését.

Izrael zsoldosokkal védené meg a gázai segélyszállítmányokat?

Jelenlegi és korábbi amerikai tisztviselők szerint az izraeli kormány már több biztonsági céget is megkeresett.