Izrael zsoldosokkal védené meg a gázai segélyszállítmányokat?

Jelenlegi és korábbi amerikai tisztviselők szerint az izraeli kormány már több biztonsági céget is megkeresett – írja az NBC News.

Izrael egy volt és két jelenlegi amerikai tisztviselő szerint nemzetközi biztonsági cégek alkalmazását vizsgálja a gázai humanitárius segélyszállítmányok védelmére.

Izraeli tisztviselők az elmúlt hetekben felvetették ezt az ötletet a Biden-kormányzat magas rangú tisztviselőinek.

Egyes amerikai tisztviselők azonban vonakodnak attól, hogy amerikai csapatok vagy biztonsági vállalkozók jelen legyenek Gázában.

A tisztviselők elmondták, hogy az izraeli kormány már több biztonsági céget is megkeresett, de nem voltak hajlandók részletezni, hogy melyikeket.

Megtörtént a bejelentés: Izrael humanitárius segélyekkel árasztja el Gázát

Egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik Jeruzsálemre a gázai civilek humanitárius válsága miatt.

Az izraeliek azt is felvetették, hogy más országok fizessék a biztonsági cégek magas költségeit, mondták a tisztviselők.

Az izraeli és amerikai kormány sem reagált a hírrel kapcsolatos megkeresésekre.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselő szerint továbbra is a teherautók jelentik a leghatékonyabb módját annak, hogy nagy mennyiségű segélyt juttassanak el Gázába.

Múlt héten azonban Joe Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok tengeri folyosót biztosít a humanitárius segélyek Gázába való eljuttatásához. A bejelentés a három amerikai katonai tisztviselő szerint sok katonai tisztviselőt meglepett, és egy héttel a bejelentés után a Pentagon még mindig nem rendelkezik teljes tervvel arra vonatkozóan, hogy miként fogják végrehajtani a műveletet, beleértve annak részleteit, hogy ki fogja biztosítani a biztonságot a gázai tengerparton a segélyek kirakodásához.

Elkerülhető-e a bevonulás Dél-Gázába?

Robert C. Castel, lapunk főmunkatársának bejelentkezése Izraelből.