Ha nyer, Putyin még legalább hat évig hatalomban maradhat

Ma van az orosz elnökválasztás első napja, amely szinte biztos, hogy Vlagyimir Putyin uralmát további hat évvel meghosszabbítja — írja az AP News.

Megkezdődtek az oroszországi elnökválasztások, melyeket követően Vlagyimir Putyin orosz elnök további hat évvel meghosszabbíthatja majdnem negyedszázados uralmát, lévén, hogy igazi alternatívája nincs az orosz vezetőnek.

A pénteken kezdődött háromnapos választások szigorúan ellenőrzött környezetben zajlottak, ahol Putyint és az ukrajnai háborúját nem lehet nyilvánosan bírálni.

Putyin legádázabb politikai ellenfele, Alekszej Navalnij a múlt hónapban egy sarkvidéki börtönben halt meg, de más kritikusai is börtönben vagy száműzetésben vannak.

A 71 éves orosz vezetőnek három jelképes riválisa van a Kreml-barát pártokból, akik tartózkodnak a 24 éve tartó uralmát vagy a két évvel ezelőtti teljes körű ukrajnai inváziót érintő kritikáktól.

Putyin a szavazás előtt az orosz harctéri sikerekkel büszkélkedett, de a vasárnap kora reggel Oroszországban végrehajtott nagyszabású ukrán dróntámadás emlékeztetett a Moszkva előtt álló kihívásokra.

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán 35 ukrán drónt lőttek le, köztük négyet az orosz főváros közelében. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerint nem voltak se áldozatok, se károk.

Oroszország háborús gazdasága ellenállónak bizonyult, és a kemény nyugati szankciók ellenére is bővült. Az orosz védelmi ipar a növekedés egyik fő motorja, amely éjjel-nappal dolgozik, hogy rakétákat, tankokat és lőszereket gyártson.

Az oroszországi ellenzék arra szólította fel a Putyinnal vagy a háborúval elégedetleneket, hogy járuljanak az urnákhoz vasárnap délben, hogy kifejezzék tiltakozásukat.

A stratégiát Navalnij nem sokkal halála előtt támogatta.

A szavazás a hatalmas ország 11 időzónájában, az illegálisan elcsatolt ukrajnai régiókban és online zajlik a szavazóhelyiségekben. A szigorú ellenőrzések ellenére pénteken és szombaton legalább féltucatnyi vandalizmusról számoltak be a szavazóhelyiségekben.

A nyugati vezetők a demokrácia paródiájaként gúnyolták ki a választást.

A választásokon  jelentős nemzetközi megfigyelők nem voltak jelen. Csak a regisztrált, a Kreml által jóváhagyott jelöltek vagy az állam által támogatott tanácsadó testületek rendelhetnek megfigyelőket a szavazóhelyiségekbe, ami csökkenti a független megfigyelők megjelenésének valószínűségét.

Beduin férfi szembesítette a palesztin nagykövetet elrabolt családja sorsával

A palesztin ENSZ-nagykövet köpni-nyelni nem tudott a férfi mondatait követően.