Ennyi volt: szakad a Nemzeti Egység, Szaár helyet követel a háborús kabinetben

Követelve, hogy bekerüljön Benjamin Netanjahu miniszterelnök háborús kabinetjébe, Gideon Szaár képviselő kedd este bejelentette a Nemzeti Egység frakció felbomlását, azzal, hogy felbontotta az Új Remény párt szövetségét Beni Ganz Kék-Fehér pártjával.

Az Új Remény Tel-Avivban tartott összejövetelén Szaár azt mondta, hogy bár „tiszteli kollégáit, akik a Nemzeti Egység pártot képviselik a háborús kabinetben… sajnos nem közvetítik azt a hangot, azokat az álláspontokat és hangsúlyokat, amelyeket én vinnék oda”.

„Ezért az önök nevében kifejezem az igényünket, hogy csatlakozzunk a háborús kabinethez, és vegyünk részt a politika alakításában” – magyarázta Szaár. „A mi hangunk, az államférfiúi hang ma fontosabb, mint valaha.

Izraelnek ma szüksége van a méltóságteljes jobboldal alternatívájára. Ha mi nem állunk ennek élére, nem látok senki mást, aki ezt megtehetné”.

Szaár elmondta, hogy ezért úgy döntött, hogy „véget vet a Kék-Fehér párttal való partnerségnek, és azonnal újjáalakítja az Új Remény frakciót… mint független frakciót, amely világosan kifejezi nemzeti és polgári világnézetünket”.

Az Új Remény képviselője, Sharren Haskel a bejelentést követően az X-en azt írta, hogy „nem titok, hogy a [Kék-Fehérrel] való egyesülésről szóló döntés óta elég sok kihívás és nehézség volt, de én mindig is hittem a saját utamban, Gideon Szaár és az Új Remény útjában… és mi mindig is hűek maradtunk hozzá”.

Ganz szűkszavúan reagált Szaár döntésére.

„Köszönöm és sok szerencsét”

– írta a pártelnök.

Washington már megint az izraeli kormányt akarja megbuktatni?

„Elvárjuk barátainktól, hogy a Hamász terrorrezsimjének megbuktatásán dolgozzanak, és ne a választott izraeli kormányén” – nyilatkozta egy izraeli tisztviselő.