Egy holokauszt-túlélő tette helyre az Oscar-díjas film anticionista rendezőjét

Egy 94 éves holokauszttúlélő nyílt levélben ítélte el Jonathan Glazer, Az Érdekvédelmi terület rendezőjének „tényszerűen pontatlan és erkölcsileg védhetetlen” megjegyzéseit, amelyeket vasárnapi Oscar-díjátadó beszédében tett.

A Holokauszttúlélők Alapítványának (HSF) elnöke, David Schaecter által írt levél, amelyet a szervezet amerikai bizottságának 18 tagja írt alá, azzal vádolja Glazer-t, hogy arra használta fel győzelmi beszédét, hogy „egyenlőségjelet tegyen a Hamász ártatlan izraeliek elleni őrült brutalitása és Izrael nehéz, de szükséges önvédelme közé a Hamász folyamatos barbárságával szemben”.

Glazer a díj átvételekor azt mondta, hogy „olyan emberekként állunk itt, akik nem akarják, hogy a zsidóságukat és a holokausztot egy olyan megszállás igazolására használják fel, amely oly sok ember számára vezetett konfliktushoz, legyen szó akár az október 7-i izraeli áldozatokról, akár a Gáza elleni folyamatos támadásról.”

Schaecter szerint a „megszállásnak”, amelyről Glazer beszél, semmi köze a holokauszthoz.

„A zsidó nép létezése és joga, hogy Izrael földjén éljen, több száz évvel megelőzte a holokausztot”

– írta az idős holokauszt-túlélő, hozzátéve, hogy ennél már csak az rosszabb, hogy a rendező a holokausztot választotta a személyes véleménye igazolására.

„Csináltál egy holokausztfilmet, és Oscar-díjat nyertél. Zsidó vagy. Jó neked. De szégyenteljes, hogy azt képzeled, hogy a hatmillió zsidó, köztük másfél millió gyermek nevében beszélhetsz, akiket kizárólag zsidó identitásuk miatt gyilkoltak meg” – húzta alá Schaecter.

„Szégyelld magad, amiért Auschwitzot használod fel Izrael bírálatára.

Ha Izrael állam mint zsidó állam létrehozása, létezése és fennmaradása egyenlő a ‘megszállással’, akkor nyilvánvalóan semmit sem tanultál a filmből” – zárta levelét a holokauszt-túlélő.

A Lefkovicsék gyászolnak rendezője: Az érdekelt, hogy mi adja a zsidó identitást

A hazai zsidó társadalmat feszítő dillemákat is feszeget Breier Ádám új filmje, melyet február 22-én mutatnak be a hazai mozik. A rendezővel készítettünk exkluzív interjút.