Szégyen: Az Oscar-díjat nyert rendező beszédét Izraelt kritizálására használta

A zsidó államot ért brutális terrortámadás nyomán indított önvédelmi háború miatt kritizálta Izraelt Jonathan Glazer, forgatókönyvíró-rendező, mikor vasárnap este Los Angelesben átvette az Oscar-díjat Érdekvédelmi terület című filmjéért. Glazer beszédében odáig merészkedett, hogy azt állította, hogy Izrael „fegyverként használta” a holokausztot, hogy „népirtást” kövessen el a palesztinai arabok ellen.

Jonathan Glazer író/rendező, aki vasárnap elnyerte a legjobb nemzetközi játékfilmnek járó Oscar-díjat Érdekvédelmi terület című filmjéért, győzelmi beszédét arra használta fel, hogy bírálja Izraelt.

Glazer azt állította, hogy Izrael „fegyverként használta” a holokausztot, hogy „népirtást” kövessen el a palesztinai arabok ellen.

„A filmünk megmutatja, hová vezet a dehumanizáció, a legrosszabb formájában” – mondta Glazer. Az Érdekvédelmi terület az auschwitz-i haláltábor parancsnokának és feleségének történetét meséli el, akik a tábor melletti házban és kertben igyekeznek áloméletet teremteni családjuknak.

„Most itt állunk, mint olyan emberek, akik tagadják zsidóságukat és a holokausztot eltéríti egy olyan megszállás, amely annyi ártatlan ember számára vezetett konfliktushoz, legyen szó az október 7-i izraeli áldozatokról, vagy a Gáza elleni folyamatos támadásról, minden áldozatról, erről az humanizációról, hogyan álljunk ellen?”

– tette hozzá.

Glazer elmondta, reméli, hogy a film felhívja a figyelmet a világ jelenlegi konfliktusaira. „Minden választásunk azért születik, hogy a jelenre reflektáljon és azzal szembesítsen minket. Nem azért, hogy azt mondjuk: ‘Nézzétek, mit tettek akkor’, sokkal inkább azért, hogy ‘Nézzétek, mit teszünk most'”.

Jonathan Glazer calls out Israel’s weaponisation of the holocaust

„We stand here as men who refute their Jewishness and the Holocaust being hijacked by an occupation which has led to conflict, for so many innocent people.” ‘Zone of Interest’ director Jonathan Glazer spoke out about Israel’s weaponisation of the Holocaust in his Oscar acceptance speech.

Netanjahu rendesen helyretette az őt kritizáló amerikai elnököt

Az izraeli miniszterelnök nem számít gyors fegyverszünetre a Hamász elleni háborúban.