Szégyentelenek: Hamász-aktivistát küldene az EU-ba a francia szélsőbal

Európai parlamenti képviselőjelöltként indulhat júniusban Franciaországban Rima Hasszán francia-palesztin politikai aktivista, akinek nevéhez számos botrány és éles hangú vita fűződött az elmúlt hónapokban a Hamász harsány támogatása miatt.

Manon Aubry, a legerősebb francia baloldali parlamenti pártnak számító, Engedetlen Franciaország (LFI) európai parlamenti képviselője bemutatta a párt európai választási listáját.

A választható jelöltek között ott van Rima Hasszán palesztin aktivista neve is – adta hírül a Valeurs Actuelles című konzervatív francia lap hírportálja.

A Franciaországban élő palesztin ügyvédnő, a Menekülttáborok Megfigyelőközpontjának alapítója nevéhez számos éles hangú vita fűződött az elmúlt hónapokban a Hamász palesztin iszlamista szervezet harsány támogatása miatt.

Rima Hasszán már többször felhívta magára a figyelmet azóta, hogy a Hamász 2023. október 7-én tömegmészárlást és emberrablást követett el zsidó polgári lakosok ellen. A palesztin aktivista november 29-én a Le Crayon című lapnak adott interjúban

jogosnak nevezte a Hamász terrortámadását, és vitatta Izrael jogát az önvédelemre.

Mint arról a Hirado.hu is beszámolt, Rima Hasszán 2023. novemberében Tuniszban részt vett egy televíziós beszélgetésben, amely során David Guiraud, az LFI képviselője kiállt a Hamász támadásának jogossága mellett, két radikális baloldali francia–algériai újságíró társaságában.

Rima Hasszán a L’Oréal francia kozmetikai óriásvállalat sokszínűséggel és befogadással foglalkozó tanácsának szakértő tagja volt, ám

televíziós szereplése miatt a cég szerződést bontott vele.

Öngyilkos merényletre készülő palesztinokat tartóztattak le Olaszországban

A három terrorista menekültként élt Olaszországban 2017 óta.

Nemrég újabb botrány bontakozott ki az aktivista személye körül. Február elején egy Arthur művésznéven működő francia-zsidó televíziós műsorvezető, publicista azzal vádolta meg a Forbes francia kiadását, hogy

támogatja az antiszemitizmust, mivel Hasszánt is fölvette 2023 legbefolyásosabb nőinek listájára.

Rima Hasszán tagadta az őt ért antiszemita vádakat és bejelentette, hogy rágalmazás miatt bepereli Arthurt. A műsorvezető ugyanis azt állította, hogy Hasszán védelmébe vette a Hamász október 7-i terrortámadását, és Izrael megsemmisítésére buzdította követőit.

A palesztinpárti jogásznő legutóbbi botránya a múlt héten, március elején pattant ki, amikor a Sciences Po szélsőbaloldali, liberális párizsi egyetem konferenciát szervezett Hasszán részvételével.

A rendezvény nagy felháborodást váltott ki, olyannyira, hogy később az egyetem elhatárolódott a rendezvénytől.

Magyarázatként azt hozták fel, hogy a fórumot az egyetemen tanuló diákok szervezték, saját kezdeményezésként.

A francia baloldal padsorait is megosztja a palesztinpárti jogász-politikus EP-képviselőként való indítása, David Guiraud, az LFI nemzetgyűlési képviselője azonban örömét fejezte ki amiatt, hogy a június 9-i EP-választáson egy palesztinpárti voksot biztosítanak az Európai Parlamentben.

Milyen a helyzet Franciaországban? Aggasztó!

Január végén látott napvilágot a franciaországi muszlim társadalmat bemutató eddigi legrészletesebb kutatás. Az eredmény sokkoló.