Köves Slomó: Nevetséges Gyöngyösi vádja, hogy Orbán Viktor „a Chábád foglya”

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezetője, Köves Slomó rabbi visszautasította és nevetségesnek minősítette Gyöngyösi Márton, a Jobbik pártelnökének azon állításait, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a Chábád irányítja, a The Jerusalem Postnak kedden adott rövid interjújában.

Gyöngyösi 2020-as belső levelezésének kiszivárgása óta első nyilvános nyilatkozatában Köves azt mondta, hogy „teljességgel nevetséges”, amikor Gyöngyösi azt írta válaszul arra, hogy Orbán azért üdvözölte az Iszlám Forradalmi Gárda Kudsz Erői parancsnokának, Kasszem Szolejmáni meggyilkolását, mert a miniszterelnök „cionista kollaboráns, a lubavicsi mozgalom foglya”.

Köves kifejtette, hogy Gyöngyösi „egyjól tájékozott antiszemita, aki tudja, hogy a lubavicsi mozgalom tagja vagyok”.

A rabbi azzal viccelődött, hogy „megtisztelve érzi magát, hogy ilyen szerepet tölt be ellenségeink szemében. Ami persze egyrészt aggasztó, másrészt viszont, ha az ellenségeid átkoznak, az dicséret”.

„Azért támadja Orbánt, mert általában Izrael- és zsidóbarát politikát folytat”

– fogalmazott Köves rabbi.

Köves Slomó a köztársasági elnök beiktatásán: Egy jó vezető mindenkit képvisel

Sulyok Tamás beiktatási ceremónián a magyarországi történelmi egyházak, így Köves Slomó rabbi, a zsidó felekezetek nevében, is megáldotta az ország új első emberét. 

„Ha a magyar politika legantiszemitább embere felháborodik azon, hogy a kormány hogyan bánik a zsidókkal vagy annak Izraelhez fűződő viszonya miatt, akkor lehet tudni, hogy jól mennek a dolgok az országban.”

A kiszivárogtatást február 7-én nyilvánosságra hozó Origo beszámolója szerint Gyöngyösi csalódottságát fejezte ki Stummer János volt pártelnök-helyettesnek, hogy Orbán Viktornak a Szolejmáni elleni amerikai fellépés üdvözlése provokáció Iránnal szemben.

„Nem nagyon meglepő, hogy felháborodott azon, hogy az USA kiiktatta Szolejmánit”

– mondta Köves.

Köves megjegyezte, hogy a Jobbik megalakulása óta olyan pletykák keringenek, hogy Irán és Oroszország finanszírozza őket.

Az antiszemita összeesküvés-levél sem lepte meg Kövest, aki szerint az ellenzéki pártnak van antiszemita ideológiája, és bár néhány éve praktikus okokból elhatárolódtak a korábbi kijelentésektől, néhány havonta felbukkan egy-egy újabb botrány.

A 2012-es Védőoszlop-művelet idején Gyöngyösi akkori frakcióvezető-helyettes azt javasolta, hogy a kormány készítsen listát a magyar zsidókról.

„Azt gondolom, egy ilyen konfliktus miatt időszerűvé válik, hogy összeszámoljuk az itt élő zsidó származású embereket, különösen a magyar parlamentben és a magyar kormányban, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarországra nézve”

– mondta akkor Gyöngyösi.

Ugyanebben az évben Szegedi Csanád, a Jobbik elnökhelyettese lemondott posztjáról, amikor kiderült, hogy zsidó származású. Szegedi kapcsolatba került Köves rabbival, majd nem sokkal később gyakorló vallásos zsidó lett, és elhagyta az országot.

Magyarország mindezek ellenére is igen biztonságos hely a zsidók számára. Köves úgy vélte, hogy a Jobbik párt haldoklik, és azt jósolta, hogy nem éri el a választási küszöböt. Elmondta, hogy a kormány keményen fellépett az október 7-i mészárlás nyomán más országokban kialakult terror-párti tüntetésekkel szemben, és azt is megjegyezte, hogy Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió szankciókat szabjon ki az izraeli telepesekre.

„Az izraeli háború fényében Magyarország a legbiztonságosabb a zsidók számára Európában”

– mondta Köves.

„A béke buborékában élünk”.

Izraeli belügyminiszter a Neokohnnak: Magyarország a történelem jó oldalán áll

A lapunknak nyilatkozó Moshe Arbel izraeli belügyminiszter szerint hazánk kiállása Izrael mellett példaértékű más országok számára is. Interjú.