Japán vizsgálat: Mi lenne, ha férfiak is éreznének menstruációs fájdalmat?

Egy tokiói telekommunikációs cég férfi irodai dolgozói számára mutatott be olyan készüléket, mely szimulálja a menstruációs görcsök által okozott fájdalmat. A vizsgálat célja, hogy a férfi dolgozók megértsék, és ezzel empatikusabbak legyenek női kollegáik helyzetét a menstruációs ciklus alatt.

„Nem tudtam mozogni. Annyira fájt, hogy nem tudtam felállni”

– mondta az EXEO nevű vállalat munkatársa, a 26 éves Masaya Shibasaki, miután használta a Nara Női Egyetem kutatói és az Osaka Heat Cool startup cég által közösen kifejlesztett készüléket.

„Most már megértem, hogy a nőknek úgy kell dolgozniuk, hogy közben minden hónapban megküzdenek ezzel a fájdalommal. Tulajdonképpen elképesztő, hogy a nők hogyan képesek erre. Nagyon tisztelem őket”

– mondta Shibasaki.

Az EXEO elmondta, hogy olyan környezetet szeretne teremteni, amelyben a több mint 90%-ban férfi alkalmazottakkal dolgozó cégben jobban támogatják a női kollégákat, többek között a menstruációs szabadság kivétele során is.

Japánban a vállalatoknak törvényileg kötelező lehetővé tenniük a nők számára, hogy menstruációs szabadságot vegyenek ki. A szabadság azonban fizetés nélküli, és a felmérések szerint a női munkavállalók mintegy fele soha nem veszi ki azt.

A cikket szerkesztőségünk a sábáti munkatilalmak miatt előre szerkesztette és automatikus időzítéssel került közlésre.

Na még ők is: lázonganak a Google anticionista dolgozói

Több mint 600 Google-alkalmazott írt alá egy Izrael-ellenes bojkottra felszólító levelet.