Lemond a veterán repulikánus politikus

Mitch McConnell, a Republikánus Párt szenátusi kisebbségi frakciójának vezetője bejelentette, hogy novemberben lemond a republikánusok vezetéséről. McConnell 82 éves, 1984-ben választották be először a szenátusba.

„Azért állok ma önök elé, elnök úr és kollégáim, hogy elmondjam, ez lesz az utolsó ciklusom a szenátus republikánus vezetőjeként” – mondta McConnell a szenátusban.

„Nem megyek azonban egyhamar sehová. Be fogom fejezni a kollégáim által rám bízott munkát, amíg novemberben új vezetőt nem választunk, és ők jövő januárban át nem veszik a kormányrudat” – mondta.

A 82 éves McConnell azt tervezi, hogy befejezi választott mandátumát, amely 2027 januárjában jár le.

McConnellt 1984-ben választották be először a szenátusba, és az Egyesült Államok történetében ő a leghosszabb ideig hivatalban lévő szenátusi vezető bármelyik pártból.

Mind a demokraták, mind a republikánusok elismerték McConnell több évtizedes szolgálatát.

„Az amerikai demokrácia azon alapul, hogy a választott képviselők összefognak, és áthidalják a különböző nézőpontokat, hogy közös nevezőre jussanak az amerikai nép érdekében”

– jelentette ki Joe Biden amerikai elnök.

„Büszke vagyok arra, hogy barátom, Mitch McConnell és én ezt sok éven át meg tudtuk tenni, jóhiszeműen együttműködve, annak ellenére, hogy számos politikai nézeteltérésünk van”

– tette hozzá.

„Mindig őszintén tudtunk egymással beszélni, és az országot saját érdekeink elé tudtuk helyezni”.

Donald Trump volt elnök nem adott ki nyilatkozatot McConnell bejelentésével kapcsolatban, bár Trump korábban azt mondta, hogy McConnell „gyűlöli” őt, és személyes sértéseket intézett McConnell feleségéhez, Elaine Chaóhoz, aki Trump közlekedési minisztere volt.

Szerdán a szenátusi republikánusok McConnell örökségét dicsérték három legfelsőbb bírósági bíró megerősítésével, amivel a bíróság konzervatív szárnya döntő, 6-3-as többséget kapott.

„Mitch McConnell az Egyesült Államok szenátusának egyik nagy oroszlánja” – jelentette ki Tom Cotton republikánus szenátor.

„Megmentette a Legfelsőbb Bíróságot, megőrizte a szenátus szabályait és szokásait, és mindig megvédte az amerikaiak szólásszabadságát, még akkor is, amikor ez népszerűtlen volt.”

McConnell Izrael elkötelezett támogatója, valamint az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatás egyik vezető republikánus szószólója.

McConnell szerdai bejelentésében, miszerint lemond vezetői tisztségéről, arra hivatkozott, hogy támogatta a szenátus 95 milliárd dolláros kiegészítő külföldi segélycsomagját, amely 14,1 milliárd dollárt tartalmaz Izraelnek.

„Higgyék el, ismerem a pártomon belüli politikát ebben a pillanatban” – mondta. „Sok hibám van, a politika félreértése nem tartozik ezek közé”.

„Ennek ellenére jobban hiszek abban, mint valaha, hogy Amerika globális vezető szerepe elengedhetetlen ahhoz, hogy megőrizzük a Ronald Reagan által emlegetett »ragyogó várost a hegyen«”

– tette hozzá.

„Érzelmileg, mentálisan fáj nekünk, amerikaiaknak, amikor az elnökünkre nézünk”

Amerika akkor sikeres a külpolitikában, amikor erőt sugároz — nyilatkozta lapunknak Bryan Leib, amerikai politikai kommentátor, az Alapjogokért Központ vezető kutatója.