Több tucat palesztin fogvatartottat engedett szabadon Izrael

Több tucat, adminisztratív őrizetben tartott palesztin arabot engedtek ki váratlanul az Ofer börtönből, az izraeli börtönökben uralkodó helyhiány miatt.

A védelmi létesítmény forrásai szerint azért engedték el őket, mert a fogdák megteltek. A szabadon bocsátás hírét először az arab nyelvű médiában tették közzé, egy videóval együtt, amelyen a szabadon bocsátott fogvatartottak láthatóak.

A szabadonengedések széleskörű politikai vitát váltottak ki, sokan felelőtlenséggel vádolják a kormányt és felhívták a figyelmet a börtönök befogadóképességének rendzserszintű hibáira.

Az IDF és az Izraeli Biztonsági Ügynökség (Sin Bet) hivatalos közleményében közölte:

„az összes biztonsági ügynökség helyzetértékelésével összhangban és a börtönökben uralkodó helyhiányra helyezve a hangsúlyt, úgy döntöttek, hogy szabadon bocsátják azokat az adminisztratív fogvatartottakat, akiknek a fogva tartása a következő hónapban fejeződik be, hogy helyet csináljanak a magasabb fenyegetettségi szintű fogvatartottaknak”.

Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter is elítélte a lépést, és nyilatkozatában kijelentette:

„Az adminisztratív fogvatartottakat, akiket ma este engedtek ki a börtönökből, nem a börtönökben uralkodó helyhiány miatt engedték ki – hanem a Sin Bet vezetőjének közvetlen utasítására, a ramadán idejére tett ‘gesztusként’. Az izraeli börtönszolgálatnak nincs mérlegelési joga ebben a kérdésben”.

Hozzátette:

„Aggasztó, hogy éppen aznap, amikor ismét két zsidót meggyilkoltak egy terrorcselekményben, a Sin Bet vezetője úgy dönt, hogy gesztusokat tesz a gyilkosoknak.”

Miért szorgalmazza Biden a túszalkut?

A Hamász és Izrael közti esetleges túszalkú nem csak egyoldalúan a Hamász céljait szolgálja, de elárulása is az amerikai érdekeknek — véli Jonathan Tobin, a JNS főszerkesztője.