Egy harmadik állam sem engedné Trumpot szavazólapokon

Illinois állam bírója az amerikai alkotmány lázadásellenes záradékára hivatkozva tiltotta meg, hogy a volt elnök megjelenjen az állam republikánus előválasztás szavazólapján.

Egy Illinois állambeli bíró szerdán megtiltotta Donald Trump volt amerikai elnöknek, hogy szerepeljen az Illinois állambeli republikánus előválasztás szavazólapján arra hivatkozva, hogy Trump szerepet játszott a 2021. január 6-i, az amerikai Capitoliumnál történt zavargásokban – jelentette a Reuters.

A bírónő Trump várható fellebbezésére való tekintettel elhalasztotta döntésének hatályba lépését.

Tracie Porter Cook megyei körzeti bíró Illinois állam választói mellé állt, akik szerint a volt elnököt ki kell zárni az állam március 19-i előválasztási szavazólapról és a november 5-i általános választási szavazólapról, mert

állítólag megsértette az amerikai alkotmány 14. kiegészítésének lázadásellenes záradékát.

A polgárháború idején elfogadott 14. kiegészítés 3. szakasza kimondja: „Senki sem tölthet be … semmilyen polgári vagy katonai tisztséget az Egyesült Államokban … aki, miután korábban … az Egyesült Államok tisztviselőjeként esküt tett … az Egyesült Államok alkotmányának támogatására, lázadásban vett részt vagy azt szított az alkotmány ellen, vagy annak ellenségeinek segítséget vagy támogatást nyújtott”.

Az illinois-i és a hozzá hasonló döntések végső kimenetelét valószínűleg az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága fogja eldönteni, amelynek konzervatív többségű testülete várhatóan eltörli ezeket az ítéleteket.

Colorado és Maine államok már korábban eltávolították Trumpot az állami szavazólapokról, miután megállapították, hogy az alkotmány 14. kiegészítésének 3. szakasza alapján nem választható. Mindkét döntés felfüggesztésre került, amíg Trump fellebbez.