A levegőből dobna le segélycsomagokat Gázába Amerika

A Fehér Ház vizsgálja annak lehetőségét, hogy amerikai katonai repülőgépekről légi úton juttassanak segélyt Gázába, mivel a szárazföldi szállítás egyre nehezebbé válik – mondta négy amerikai tisztviselő szerdán az Axiosnak.

„A helyzet nagyon rossz. Képtelenek vagyunk elegendő segélyt eljuttatni [oda] teherautókkal, ezért olyan megoldásra lehet szükség, mint a légi úton történő bejuttatás” – mondta az egyik amerikai tisztviselő a hírportálnak.

A jelentés szerint a Gázába érkező segélyek mennyisége ebben a hónapban a felére esett vissza januárhoz képest, miután a segélyszállító teherautókat kísérő Hamász katonái menekülőre fogták, megnyitva ezzel az utat a fegyveres bandák és az utánpótlásokat elrabolni akaró palesztinok előtt, hogy megtámadják és kifosszák a segélyszállító teherautókat.

A tisztviselők azt is elmondták, hogy az izraeli légicsapások egyes területeken a segélymunkásokat is sújtották, ami egyre nehezebbé teszi a humanitárius csoportok számára a műveletek folytatását.

Ezek a realitások a segélyszállító teherautók ellehetetlenítéséhez vezettek az Egyiptom és Gáza közötti rafahi átkelőnél, valamint az Izrael és az övezet közötti átkelőnél. Az aggodalmak egyre súlyosabbá váltak Gáza északi részén, ahol az Élelmezési Világprogram nemrég arra figyelmeztetett, hogy „éhínség fenyeget”, ha semmi sem változik – írja az Axios.

Példátlan: Amerika szankciózza a Vaskupola alkatrészeit gyártó izraeli céget!

A szankciókók kivetéséről és a vizsgálat megindításáról szóló döntés előtt értetlenül állnak az izraeli tisztviselők.