Véres ramadánra számít az izraeli védelmi miniszter

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter kedden arra figyelmeztetett, hogy Irán, a Hezbollah és a Hamász a ramadánt arra próbálja majd felhasználni, hogy növelje a feszültséget a régióban, és egy újabb október 7-i katasztrófát idézzen elő Izraelben.

Gallant szerint, Teherán a júdea-szamáriai (ciszjordániai) palesztinokat, a Hezbollahot, valamint a régió muszlimjait arra akarja buzdítani, hogy támadjanak, és dühüket Izrael ellen fordítsák, a Templom-hegyet és a ciszjordániai feszültségeket ürügyként felhasználva.

A védelmi miniszter a Hamász szétzúzásának egyik vezető hangja volt, és a háború korábbi szakaszában megpróbálta meggyőzni a háborús kabinetet, hogy indítson megelőző csapást a Hezbollah ellen.

Jelenleg azonban úgy véli, hogy a háború megvívásának együtt kell járnia a feszültségek csökkentésével azokon a területeken, ahol ez lehetséges.

Gallant ezért határozottan ellenzi Itamar Ben- Gvir nemzetbiztonsági miniszter azon törekvését, hogy a ramadán idején korlátozzák egyes izraeli-arabok vagy palesztinok számára a Templom-hegyre való belépést.

Biden fagylaltozás közben közölte, hogy hamarosan tűzszünet jöhet Gázában

A Hamászhoz és az izraeli kormányhoz közeli források értetlenül állnak az amerikai elnök kijelentése előtt.

Továbbá több mint egy hónapja szorgalmazza, hogy a Sin Bét által jóváhagyott ciszjordániai arab dolgozók visszatérhessenek izraeli munkahelyükre.

A háború előtt mintegy 210 ezer ciszjordániai arab járt Izraelbe dolgozni, és egyszámjegyű volt azoknak a száma, akik közülük terrortámadást követtek el (az évek során elkövetett terrortámadások túlnyomó részét olyan palesztinok követték el, akik áttörték a biztonsági határzárat).

Ezen tényezők alapján mind az IDF, mind a Sin Bét javasolta a ciszjordániai arab munkások visszatérését, szemben a gázai palesztin munkásokkal, amit jelenleg minden hatóság ellenez.

Ezen ajánlások ellenére Benjamin Netanjahu miniszterelnök a legtöbb kérdésben eddig Ben-Gvir pártjára állt.

Fontos fejlemény: Izrael bemutatta a háború utáni gázai rendezési tervet

Izrael a közigazgatásban jártas helyi emberekkel és szervezetekkel képzeli el a polgári rend helyreállítását.