Felgyújtották egy zsinagóga udvarát Tunéziában

Tűz ütött ki egy szfaxi zsinagóga udvarán, amely 12 pálmafát égetett le és megrongálta az épület ablakait – jelentette a helyi média.

Ismeretlenek felgyújtottak egy zsinagógát Szfaxban, Tunézia második legnagyobb városában.

Senki sem sérült meg a gyújtogatásban a vasárnapi gyújtogatásban.

A tunéziai média szerint a tűz a zsinagóga udvarán ütött ki, amelynek következtében 12 pálmafa égett le. Emellett a zsinagóga néhány ablaka is megrongálódott.

A város mentőszolgálatának egyik tisztje elmondta, hogy a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat, és megakadályozniuk, hogy azok átterjedjenek magára a zsinagóga épületére. Hozzátette, hogy ezzel egyidejűleg egy másik tűz ütött ki egy közeli lakóépület tetején, ahol szintén eloltották a tüzet.

Az egykor sok zsidó családnak otthont adó Szfaxban ma már nincsenek zsidók. A régi zsinagóga, amely a közösséget szolgálta, elhagyatottan áll.

Egy izraeli látogató, aki 2008-ban járt ott, így írta le a zsinagógát: „Az ablakai betörtek, kerítés veszi körül, és üres. Meghatódtam, amikor megláttam a külső falakat díszítő Dávid-csillag szimbólumot. Szfax ma nagyon elhanyagoltnak tűnik, és teljesen arab város, így ez a zsinagóga, amely mindennek ellenére áll, felejthetetlen látvány volt számomra”.

Terrorista gyilkolt a dzserbai zsinagógánál — videó

Az egyik biztonsági őr volt a támadó. Izraeli sajtójelentések szerint mintegy ezren tartózkodtak a tunéziai imaházban a támadás idején.