Terrorista gyilkolt a dzserbai zsinagógánál — videó

Megölt egy rendőrt és két hívőt Tunéziában egy fegyveres támadó Dzserba szigetének zsinagógája előtt – közölte szerdára virradóra az észak-afrikai ország belügyminisztériuma.

A tárca közleménye szerint a támadóval végeztek.

Úgy tudni, a biztonsági erők egyik tagja először megölte kollégáját, majd válogatás nélkül lövöldözni kezdett az imaház előtt. A támadót végül a biztonságiak lőtték le.

A halottakon kívül négy hívő és hat biztonsági őr megsebesült.

Natalie Zion #EndJewHatred on Twitter: „*BREAKING:* Reports indicate that a major terrorist attack targeting Jews in Tunisia has been thwarted. The attack targeted a Lag Ba’Omer festival on the island of Djerba.3 terrorists have allegedly been killed by security guards.Thank Gd it was not as bad as it could have been pic.twitter.com/bxu6oYPZNG / Twitter”

BREAKING:* Reports indicate that a major terrorist attack targeting Jews in Tunisia has been thwarted. The attack targeted a Lag Ba’Omer festival on the island of Djerba.3 terrorists have allegedly been killed by security guards.Thank Gd it was not as bad as it could have been pic.twitter.com/bxu6oYPZNG

Nem sokkal korábban szemtanúk és a Mosaique FM rádió számolt be lövésekről a tunéziai partok közelében található szigeten, amelyen Afrika egyik legrégibb zsinagógája található.

A tunéziai külügyminisztérium közölte, hogy a megölt látogatók közül az egyik francia, a másik tunéziai állampolgár.

Izraeli sajtójelentések szerint mintegy ezren tartózkodtak az imaházban a támadás idején.

A napokban zajlik az évente megrendezett el-greibai zarándoklat, amely a többségében Dzserbában élő, 1800, zsidó vallású tunéziai egyik legfontosabb hagyománya. A helybélieken kívül Izraelből és Európából is zsidók százai látogatnak a szigetre.

Az eseményt szoros biztonsági intézkedések mellett tartják, tekintettel arra, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szélsőségesei 2002-ben merényletet követtek el a zsinagóga ellen egy robbanószerrel megpakolt teherautóval. A terrortámadásban 21 külföldi turista vesztette életét.

A főként muzulmán Tunéziában él Észak-Afrika egyik legnagyobb zsidó közössége. Bár ma már kevesebb mint 1800 ember él itt, a zsidók már a római idők óta élnek Tunéziában.

Joey Hood amerikai nagykövet hétfőn az antiszemitizmus megfigyeléséért és leküzdéséért felelős amerikai megbízottal, Deborah Lipstadttal együtt látogatott el a zsinagógába – olvasható az amerikai nagykövetség Twitteren közzétett bejegyzésében.

Újraéledőben a zsidó zarándok-turizmus Afrikában

Elkezdtek visszatérni a zsidó utazók Tunéziába, ahol tavaly óta egy zsidó miniszter felel a turizmusért.