A volt brazil elnök izraeli zászlókkal válaszolt antiszemita utódjának

A brazil São Paulo városában vasárnap nagyszabású gyűlést tartottak a korábbi brazil elnök, Jair Bolsonaro támogatására. A gyűlésen brazil és izraeli zászlókat lengettek egymás mellett, Izrael iránti szolidaritás jeléül, miután Lula da Silva jelenlegi elnök felháborodást keltő módon Adolf Hitleréhez hasonlította Izraelnek a Hamász palesztin terrorszervezet elleni gázai akciókat.

Bolsonaro, aki Izrael régi támogatójaként ismert, gyakran mutat izraeli zászlót a gyűléseken, és fiait a múltban látták IDF-es és Moszados pólókban is – írja a Ynet.

Brazil médiabeszámolók szerint a vasárnap megtartott politikai gyűlésen izraeli zászlókat tűztek ki

„a zsidó közösséggel való szolidaritásból a Lula da Silva által a közelmúltban hangoztatott antiszemita nézetekkel szemben, amelyekben a Hamász elleni háborút a holokauszthoz hasonlította”.

Visegrád 24 on Twitter: „This was the moment former President Bolsonaro arrived at today’s anti-Lula protest with an Israeli flag in his hands.The first thing he did at the protest was to show it to hundreds of thousands of people in response to Lula’s antisemitic remarks🇧🇷🇮🇱 pic.twitter.com/oiEByoq3Bq / Twitter”

This was the moment former President Bolsonaro arrived at today’s anti-Lula protest with an Israeli flag in his hands.The first thing he did at the protest was to show it to hundreds of thousands of people in response to Lula’s antisemitic remarks🇧🇷🇮🇱 pic.twitter.com/oiEByoq3Bq

Mint arról a Neokohn is beszámolt, a múlt héten Lula da Silva elnök azt mondta: „Ami a Gázai övezetben történik, az nem háború. Ez népirtás. Ez nem katonák háborúja katonák ellen. Ez egy kiképzett hadsereg háborúja nők és gyerekek ellen. Ami a Gázai övezetben történik a palesztin nép ellen, az a történelem szinte egyetlen más időszakában sem történt meg. Valójában csak egyszer fordult elő: amikor Hitler úgy döntött, hogy megöli a zsidókat” – vádolt a brazil elnök.

Izrael Katz izraeli külügyminiszter da Silva kijelentései nyomán bekérette Federico Mayer brazil nagykövetet. A megrovásra a jeruzsálemi Yad Vasem holokauszt emlékmúzeumban került sor.

„Nem bocsátunk meg és nem felejtünk: én és Izrael minden polgára nevében mondja meg Lula elnöknek, hogy ő persona non grata Izraelben, amíg bocsánatot nem kér és vissza nem vonja kijelentéseit”

– mondta Katz a nagykövetnek.

Később da Silva bejelentette, hogy Brazília izraeli nagykövetét visszahívják, és hogy Brazília úgy döntött, hogy beidézi Izrael nagykövetét, hogy megrovásban részesítse.

A megjegyzései miatti felháborodás ellenére a brazil elnök szombaton rákontrázott, és az X-en azt írta: „Amit az izraeli kormány tesz, az nem háború, hanem népirtás. Gyerekeket és nőket gyilkolnak meg”.

Jeruzsálem persona non gratának nyilvánította a szélsőbalos brazil elnököt

Történelmi mélyponton az izraeli-brazil kapcsolatok.