Háromezernél is több zsidó fiatallal ünnepeltek a magyar CTeen tagjai Amerikában

E héten tartotta szokásos évi sábáton-programját a Chábád ifjúsági világszervezete a CTeen New Yorkban. A programokon a magyarországi CTeen delegációja is részt vett, Bassmann Tzemmy vezetésével — számol be a zsido.com.

Hagyományosan ilyenkor szervezi közös sábátonját a Cteen, a szervezet vezetői jellemzően a nem-vallásos családból származó fiatalokat jozzák közelebb a zsidó hagyományokhoz és értékekhez saját igényeikhez igazítva.

A több mint harminc országból összegyűlt mintegy háromezer fiatal felejthetetlen hosszú hétvégét töltött a New York-i Brooklyn Crown Heigths negyedében, a rendezvény csúcspontja a szombat kimenetele után a hávdálá-szertartás volt (a sábátot a hétköznappal elválasztó szertartás), melyet a manhattani Times Square egy – a különleges esemény alkalmából lezárt – részén tartottak meg.

A számos lelkesítő beszéd mellett élő koncertet adott az ismert popénekes Gad Elbaz is, miközben a tér ikonikus kivetítőin a CTeen logói, tartalmas zsidó üzenetek és egyéb motívumok látszódtak.

Egy magyarországi szülő mesélt gyermeke élményeiről és arról, hogy mennyire hálás az EMIH-nek, hogy lehetőséget nyújtott abban, hogy fia is részt vehessen ezen a fantasztikus úton.

„Tavaly volt a bár micvója a fiamnak, aki rendszeresen részt vesz a CTeen programjain és látom rajta, hogy örömmel teszi ezt, sőt, ő az, aki itthon is elkezdte a mindennapokba is bevezetni a zsidóságot az életünkbe.

Amellett, hogy boldogsággal tölt el a lelkesedése, úgy vélem, ez a legjobb dolog, ami történhetett vele: a barátai is a szervezeten belülről vannak, tehát hasonló értékrendűek, itt biztosan csak a jó irányt látja, kapja és még a zsidóságát is megélheti.

Az amerikai útról még ugyan nem jött haza, de telefonon már beszéltünk és tele van élménnyel, azt mondta, felemelő érzés volt a Times Square-en lenni és éppen most tartanak a lubavicsi Rebbe sírjához.”

Tzemmy Bassman a zsido.com szerkesztőségének telefonon elmondta, hogy a Times Square-en az összes fiatal együtt táncolt, énekelt, imádkozott, közös volt az örömük, a büszkeségük és egy teljes egységet alkottak.

„Legalább nyolc kijelzőn vetítették a Rebbe üzeneteit, a világ minden tájáról a Chábád fiatalokat megszólító szervezeteinek fotóit, videóit, melyek mind-mind micvák teljesítésére bátorították a jelen lévő fiatalokat. Az eseményen részt vett egy testvérpár is, akik túlélték a Hamász által elkövetett kegyetlen vérengzését a Nova fesztiválon, ők elmesélték történetüket, majd a tömeggel közösen elmondták a Shir Hámálot imát. Elképesztően gyönyörű pillanat volt.

Nagyon nehéz szavakba foglalni, hogy mit éreztünk ott, hogy milyen hatalmas energia vett körül minket az egész program alatt és, amikor együtt skandáltuk, hogy ám Jiszráél cháj – Izrael népe él.

Mindannyiunk számára egy felejthetetlen és csodálatos élmény volt.”

Az idei évben a fő témát természetesen a közös kiállás a Hamász palesztin terrorcsoport által megtámadott Izraelért, a túszok és a zsidó államért harcoló katonák épségben való visszatéréséért és a háború nyomán világszerte megnövekedett antiszemitizmus elleni közös kiállásért szóló szolidaritás adta.

A CTeen válasza az ősi zsidó válasz a hasonló nehéz időkre: büszke zsidó identitás, a hagyományokhoz való feltétlen ragaszkodás és az összetartás hangsúlyozása.

Ide kattintva megtekintheti a közvetítést a Time Square-en megtartott koncertről és hávdáláról:

CTeen Concert and Jewish Pride at Times Square

Jewish teens gather in New York City in an uplifting display of Jewish pride and unity; featuring a special Havdalah ceremony, meaningful inspiration and an exhilarating concert featuring Gad Elbaz. Facebook – https://www.facebook.com/chabadorg Instagram – https://www.instagram.com/chabadorg

Hatalmas tömeg az első hanuka-gyertyagyújtáson a Nyugati téren

25 éve kerül sor a nyilvános hanukai gyertyagyújtásra.