Hatalmas tömeg az első hanuka-gyertyagyújtáson a Nyugati téren

Immár 25 éve kerül sor a nyilvános hanukai gyertyagyújtásra a Nyugati téren. Idén az ünnepnek különös jelentősége van az Izraelt ért terrortámadás és az annak nyomán kialakult háború miatt” – fogalmazott beszédében Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Több száz érdeklődő jelenlétében gyújtotta meg az első hanukai gyertyát az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség a budapesti Nyugati téren. Köves Slomó rabbi beszédében kiemelte, „25 éve van lehetőségünk arra, hogy nyilvánosan meggyújtsuk a hanuka-gyertyákat a Nyugati téren. Ennek köszönhetően mára Budapest és Magyarország folklórjának szerves részévé vált ez a zsidó ünnep, melynek üzenete mindannyiunk számára fontos:

a fény legyőzi a sötétséget.”

„Égejenek a hanuka gyertyák idén az Izrael ellen elkövetett brutális terrortámadás áldozataiért, a zsidó államért harcoló katonákért, és azért a 138 ártatlan túszért, akik még mindig ennek a Hamász bestiális terrorszervezetnek fogságában vannak. Imádkozunk értük, imádkozunk Izrael békéjéért, imádkozunk Ukrajna és a világ békéért”

„Köszönjük Budapest, köszönjük Magyarország!”

– zárta beszédét Köves Slomó.

Oberlander Báruch rabbi, a Magyarországi Ortodox Rabbinátus vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy 25 éve még sokan furcsállották a nyilvános gyertyagyújtást és sokan a zsidó közösségből féltek a zsidó identitás nyilvános megélésétől, „ma azonban nem fél senki és Istennek hála, büszkén élhetjük meg hitünket” – fogalmazott Oberlander rabbi.

Idén a Nyugati téren minden nap, de a város több pontján is sor kerül nyilvános gyertyagyújtásra. A főváros mellett Debrecenben, Miskolcon, Szentendrén, Kecskeméten és Kőszegen is lesz köztéri hanukai gyertyagyújtás. További információ a programokról, helyszínekről és időpontokról, illetve minden, az ünnephez kapcsolatos tudnivalóról a zsidounnepek.hu oldalon.

Megyeri Jonatán: Magyarország Európa legbiztonságosabb szigete a zsidók számára

David Pressmannról és a Soros-plakátokról is kérdezte lapunk főszerkesztőjét a Hír TV.