Fordulat: mégiscsak kizárhatják Izraelt az Eurovízióról!

Az Izraeli Közszolgálati Műsorszolgáltató közölte, hogy tárgyalásokat folytat az Európai Műsorszolgáltatók Uniójával, de nem szándékozik megváltoztatni az izraeli dalt és annak szövegét, még akkor sem, ha ez Izraelnek az idei versenyen való részvételébe kerülne.

Az Euróvíziót szervező Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU) fontolgatja az „Októberi eső” című izraeli dal kizárását, mert az politikai üzeneteket tartalmaz – közölték szerdán a Ynetnek nyilatkozó európai források.

A Ynet kérdésére adott első válaszában a szervezet közleményben közölte:

„Jelenleg a dal szövegének alapos vizsgálatán dolgozunk – ez a folyamat a végső döntésig bizalmas az EBU és a közszolgálati műsorszolgáltató között.

Minden műsorszolgáltatónak március 11-ig van ideje hivatalosan benyújtani a dalokat. Ha egy dal bármilyen okból nem felel meg a kritériumoknak, lehetőség van új dalt vagy új szöveget benyújtani, a versenyszabályzatnak megfelelően.”

A dalt, amelyet Eden Golan adna elő a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon, már a múlt héten nyilvánosságra kellett volna hozni.

A Ynet arról számolt be, hogy a dal közzétételének késése annak köszönhető, hogy az EBU kérte, hogy előzetesen vizsgálják meg és hagyják jóvá a dal szövegét, biztosítva, hogy az ne tartalmazzon politikai üzeneteket.

Eden Golan fogja képviselni Izraelt a 2024-es Eurovízión!

Golan két évvel ezelőtt tért vissza Izraelbe, miután az elmúlt 13 évet Moszkvában töltötte.

Az ügyet jól ismerő források arról tájékoztatták a Ynetet, hogy ez a kérés nem szokatlan Izrael számára, megjegyezve, hogy a politikai üzeneteket tiltó záradék már évek óta része az Eurovíziós versenyszabályzatnak.

Európai források azonban most közölték a Ynettel, hogy az EBU mégiscsak ki akarja zárni a dalt.

Izraeli fél kiállt az álláspontja mellett, kijelentve, hogy nem változtat a dalszövegen – bármi is legyen ennek a következménye.

„Nem változtatunk sem a szövegen, sem a dalon, még akkor sem, ha ez azt jelenti, hogy Izrael idén nem vesz részt az Eurovízión”

– közölték.

A hír megjelenése után az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató közölte, hogy jelenleg „tárgyalásokat folytat az EBU-val a dallal kapcsolatban”. Az EBU egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Izraeli énekesnő fogja képviselni Luxemburgot az Eurovízión

A huszonhárom éves Tali Golergant a „Fighter” című dalával indul a versenyen.