Szaúdi lap: Egyiptomba menekülhetett a Hamász gázai vezetője

Az Elaph című szaúdi lap kedden arról számolt be, hogy egy izraeli biztonsági forrás szerint Jahja Szinvár és testvére Rafahból Egyiptomba menekülhetett. Izrael cáfolja a hírt.

Egy, lapnak nyilatkozó izraeli biztonsági tisztségviselő azt állította, hogy Izraelnek olyan információk vannak a birtokában, amelyek arra utalnak, hogy a Hamász vezetőinek, köztük Jahja Szinvarnak és testvérének nemrég sikerült megszökniük a Rafah és Egyiptom közötti alagutakon keresztül, és

a legfőbb aggodalom az, hogy túszokkal együtt menekültek.

Ugyanez a biztonsági forrás megemlítette, hogy Izrael az elmúlt években mintegy tíz nagy alagutat fedezett fel az egyiptomi-gázai határon, amelyekben személygépkocsik és kisebb teherautók is elférnek. Izraelben úgy vélik, hogy a Hamász ezeken az alagutakon keresztül csempészett be iráni fegyvereket, köztük rakétákat és technológiai eszközöket, továbbá gázai terroristákat iráni és libanoni kiképzésre.

Az izraeli védelmi miniszter szerint a Hamász már keresi Jahja Szinvár utódját

„A Hamász nem bízik a parancsnokaiban” – mondta Joáv Gallant.

A múlt héten Szinvár egykori izraeli börtönben ülő börtöntársa, Aszmat Manszúr kijelentette, hogy az október 7-i Hamász-támadásokat „stratégiai műveletnek tervezték”, amelynek célja a Gázai övezet izraeli „ostromának” megszüntetése, a terroristák kiszabadítása izraeli börtönökből, és Szinvár a palesztin nép vezetőjévé való előlépése volt.

Manszúr szerint azonban „a dolgok végül nem úgy mentek végbe, ahogyan tervezték”, az izraeli válaszlépés pedig „féktelen volt”, és „most ez az eredmény”.

„[Szinvár] nem számított arra, hogy a művelet ilyen bonyolult ügyekhez vezet, elszigeteli őt, és ilyen veszélyessé válik. Minden okot és ürügyet megadott Izraelnek, hogy megszegjen minden szabályt” – mondta Manszúr egy Ramallahban elmondott beszédében.

Szerinte, ha Szinvár tudta volna, hogy milyen következményei lesznek a támadásnak, „soha nem tervezett volna ilyen műveletet”.

Aggasztó: egységkormány létrehozásán dolgozik a Palesztin Hatóság és a Hamász

A palesztinok 89%-a támogatja egy olyan kormány létrehozását, amelyben a Hamász is részt vesz vagy amelyet a Hamász vezet.