Az izraeli kormányszóvivő rendesen helyretette a WHO csúsztató vezetőjét

Eylon Levy nem hagyta szó nélkül Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Izraelre panaszkodó közleményét.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, több, az október 7-i támadásban résztvevő terrorista adta meg magát a gázai Nasszer kórházban az izraeli erőknek. A WHO vezetője azonban nem tartotta fontosnak megemlíteni ezt a tényt, helyette inkább arról panaszkodott, hogy az izraeli erők megnehezítik a nemzetközi szervezet munkáját.

„Miután két napig nem engedték be őket a gázai Nasszer Egészségügyi Központba, tegnap a WHO és partnerei bemehettek, hogy megvizsgálják a betegeket. Ennek eredményeképpen 14 kritikus állapotú beteg életmentő orvosi átszállítása vált lehetővé. Két betegnek folyamatos kézi lélegeztetésre volt szüksége az út során. Jelenleg 9 beteget az Európai Gáza, az International Medical Corps, az Egyesült Arab Emírségek és Indonézia helyszíni kórházaiban látnak el, 5 beteg pedig az Al-Aksza kórházban van” – írta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője, hozzátéve, hogy „a Nasszerben még mindig több mint 180 beteg és 15 orvos és ápoló tartózkodik”.

„A kórházban még mindig akut hiány van élelmiszerből, alapvető orvosi felszerelésekből és oxigénből.

Nincs csapvíz és nincs áram, kivéve egy tartalék generátort, amely néhány életmentő gépet tart fenn”

– írta.

Gebrejeszusz arra is kitért, hogy a WHO-nak, a Palesztin Vöröskeresztnek, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának és más partnereknek „folyamatos és biztonságos hozzáférésre van szükségük”, hogy folytathassák az életmentő átszállításokat minden sürgős ellátásra szoruló beteg számára.

Az ENSZ-tisztviselő nem tett ugyanakkor említést a Nasszerbe eljutatott izraeli segítségről, amelyeknek megérkezése a kórházba széles körben dokumentálva lett az elmúlt napokból:

Hen Mazzig on Twitter: „The IDF brought packages of food, water, fuel, and a replacement generator into Nasser Hospital today.Hamas has brought nothing to Nasser hospital but terror and destruction- just as with the entire Gaza Strip. pic.twitter.com/ITBWqUliwl / Twitter”

The IDF brought packages of food, water, fuel, and a replacement generator into Nasser Hospital today.Hamas has brought nothing to Nasser hospital but terror and destruction- just as with the entire Gaza Strip. pic.twitter.com/ITBWqUliwl

A WHO vezetőjének nyilatkozatát nem hagyta szó nélkül Eylon Levy, izraeli kormányszóvivő sem.

„Amit a WHO nem mond el: ezt a „tartalék generátort” az izraeli Shayetet 13 különleges egység biztosította, amíg az IDF csapatai a másik generátor megjavításán dolgoztak, és amíg az IDF 24 500 liter üzemanyag szállítását bonyolította le, hogy a kórház működőképes maradjon.

Nem várunk köszönetet”

– írta Levy a WHO vezetőjének.

Betelt a pohár: Izrael páros lábbal szállt bele a WHO-ba

A zsidó állam megelégelte az Egészségügyi Világszervezet Izraellel szemben alkalmazott kettős mércéjét.