Palesztin Hatóság szerint ideje elfelejteni az október 7-én történt mészárlást

Mohammad Shtayyeh, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke szerint továbbra is törekednek az együttműködésre a Hamász terrorcsoporttal, és február 26-án Moszkvában tárgyalásokat folytathatnak a rivális szervezettel.

Mint arról a Neokohn is többször beszámolt, a Palesztin Hatóság népszerűsége mind az általa felügyelt Ciszjordániában, mind pedig a Hamász által irányított Gázai-övezetben történelmi mélyponton van. Ezzel szemben mindkét területen növekszik a Hamász, a Palesztin Iszlám Dzsihád és más, a Palesztin Hatóságnál még radikálisabb szervezetek népszerűsége. Nem meglepő tehát, ha a Palesztin Hatóság a Hamász kegyeit keresi a hatalomban maradáshoz annak érdekében, hogy együtt irányítsák azt az amerikai kormányzat által belebegtetett palesztin államot, mellyel a Biden kormányzat az izraeli vezetés szerint „a terrort jutalmazná”.

„Oroszország meghívta az összes palesztin frakciót, akik e hónap 26-án Moszkvában találkoznak. Meglátjuk, hogy a Hamász készen áll-e arra, hogy egy oldalra álljon velünk”

– mondta a PH miniszterelnöke a müncheni biztonsági konferencián.

„Készen állunk az együttműködésre. Ha a Hamász nem, az egy másik történet. Palesztin egységre van szükségünk”

– hangoztatta Shtayyeh hozzátéve, hogy a Hamásznak teljesítenie kell bizonyos előfeltételeket.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e bármilyen módon közös platformra helyezkedni egy olyan csoporttal, amely olyan brutális atrocitásokat hajtott végre, mint az október 7-i, Shtayyeh azt válaszolta, hogy

a világnak el kell felejtenie, hogy a mészárlás megtörtént.

„Nem szabad továbbra is október 7-re összpontosítani” – mondja.

A Palesztin Hatóság második embere ugyanakkor kitért a Nyugat által szorgalmazott reformokkal kapcsolatos kérdések elől, és jelezte, hogy Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke nem fogja átadni a hatalmat másnak.

„Nincs szó reformokról” – mondja. „Arról van szó, hogy a palesztinok véget akarnak vetni a megszállásnak”.

Aggasztó: egységkormány létrehozásán dolgozik a Palesztin Hatóság és a Hamász

A palesztinok 89%-a támogatja egy olyan kormány létrehozását, amelyben a Hamász is részt vesz vagy amelyet a Hamász vezet.