New York Times-szivárogtatás: Izrael áll az iráni gázvezeték-robbantások mögött

Két nyugati tisztségviselő és egy, az iráni Iszlám Forradalmi Gárdához (IRGC) köthető iráni katonai vezető azzal vádolta Izraelt, hogy ő áll a múlt héten Iránban két nagy földgázvezeték ellen elkövetett támadások mögött – írja a The New York Times.

Február 14-én hajnali 1 óra körül két vezeték több pontján is robbanások történtek Farsz és Chahar Mahal Bakhtiari iráni tartományokban. Iráni tisztviselők azonnal „szabotázsnak” nevezték a robbanásokat.

Az IRGC egyik katonai stratégája Izraelt tette felelőssé, tekintettel a művelet összetettségére és méretére. Azt is elmondta, hogy Iránon belüli kollaboránsok szinte biztosan részt vettek a támadásban.

A robbantások az Irán és Izrael között folyó árnyékháború eszkalálódását jelentik

– írja a New York Times a támadás kapcsán.

Energiaügyi szakértők becslése szerint a napi 2 milliárd köbméter földgázt szállító vezetékeket ért támadások az ország földgáztermelését 15 százalékkal vetették vissza.

Iráni gyártmányú fegyvert találtak Gázában

Ha esetleg valaki számára kérdéses volt, ki biztosítja a Hamász fegyvereit…

Emellett helyi kormányzók és az iráni nemzeti gázvállalat tisztviselői öt tartományban széles körű gázkimaradásokról beszéltek. A kormányépületek bezártak, és iráni energetikai szakértők a közösségi médián keresztül figyelmeztették az embereket, hogy a hidegebb területeken öltözzenek melegen.

„A robbantás hatása nagyon nagy volt, mert ez két jelentős, délről északra tartó vezeték” – mondta a Timesnak Homayoun Falakshahi, a Kpler, egy nyersanyagokra, energiára és egyéb árukra összpontosító adat- és elemző cég vezető energetikai elemzője.

„Soha nem láttunk még ilyesmit a méretét és a kiterjedését tekintve”.

Szerinte a robbantások rávilágítottak az ország sebezhetőségére az infrastruktúrája elleni támadásokkal szemben. Elmondta, hogy Iránnak mintegy 40 000 kilométernyi földgázvezetéke van, amelyek többsége a föld alatt fut.

„Nagyon nehéz megvédeni ezt a nagyon kiterjedt csővezeték-hálózatot, hacsak nem fektetünk milliárdokat új technológiába” – mondta Falakshahi.

Mint az közismert, Irán olyan terrorcsoportokon keresztül folytat proxyháborút Izrael ellen, mint a Hamász, a Palesztin Iszlám Dzsihád, a Hezbollah és a jemeni húszi lázadók.

Irán már aktívan készül az Izrael elleni háborúra

Izraeli légibázis elleni rakétatámadást gyakorolt az iráni Forradalmi Gárda.