Iráni gyártmányú fegyvert találtak Gázában

Egy iráni gyártmányú, az Iszlám Köztársaság által gyártott fegyvert azonosítottak szombaton a Gázai övezetben – derül ki az IDF szóvivője által közzétett videóból, amelyet az IDF hivatalos „IDF Farsi” X-fiókján tett közzé. A fegyveren perzsa bevésések voltak, ami arra utal, hogy a fegyver Iránból származik.

A fegyver megtalálása azért jelentős, mert bizonyítékot szolgáltathat Irán részvételére az október 7-i Izrael elleni támadásban.

„Emlékeznek még arra, amikor az Iszlám Köztársaság vezetője azt mondta, hogy nincs közük az október 7-i eseményekhez?” – kérdezte az IDF szóvivője. „Az Iránban gyártott G3-as puska, amelyet Gázában találtak, Irán részvételét tükrözi”.

Ez a lelet nem az első kísérlet arra, hogy felfedjék az Iszlám Köztársaság részvételét az október 7-i támadásokban.

A hónap elején egy 67 amerikai és izraeli állampolgárból álló csoport keresetet nyújtott be egy szövetségi amerikai bírósághoz, amelyben azt állítják, hogy Irán áll az október 7-i mészárlás megtervezése és finanszírozása mögött is.

A keresetet azzal a szándékkal nyújtották be, hogy kártérítést kérjenek Teherántól a brutális támadásért — írja a The Jerusalem Post.

A The Jerusalem Post által megszerzett hivatalos kereset 12 ténybeli állítást tartalmaz, amelyek az Iszlám Köztársaság felelősségét igyekeznek bizonyítani.

Az Irán ellen felhalmozódott bizonyítékok ellenére Dr. Raz Zimmt, a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének vezető kutatója úgy véli, hogy nagyon valószínűtlen, hogy Irán valaha is elismerné felelősségét.

„Irán minden kétséget kizáróan évek óta részt vesz a Hamász segítésében és támogatásában a képzés, a technológia és a pénzügyi támogatás révén”

– jelentette ki Zimmt.

„Nem szabad kizárni annak lehetőségét, hogy az elmúlt néhány évben a Hamász magas rangú tisztviselői és az IRGC és a Hezbollah magas rangú tisztviselői közötti koordináció és konzultációk keretében egy ilyen terv végrehajtásának lehetősége is szóba került. De becslésem szerint Iránt meglepte az akció időzítése.”

– tette hozzá Zimmt.

ارتش دفاعی اسرائیل | IDF Farsi on Twitter: „این اسلحه ساخت #جمهوری_اسلامی در #غزه پیدا شده و روی آن نشانه فارسی وجود دارد.یادتان هست رهبر جمهوری اسلامی گفتند ما در کشتار ۷ اکتبر دخالتی نداشتیم؟ pic.twitter.com/vB7ipkO1EZ / Twitter”

این اسلحه ساخت #جمهوری_اسلامی در #غزه پیدا شده و روی آن نشانه فارسی وجود دارد.یادتان هست رهبر جمهوری اسلامی گفتند ما در کشتار ۷ اکتبر دخالتی نداشتیم؟ pic.twitter.com/vB7ipkO1EZ

Irán már aktívan készül az Izrael elleni háborúra

Izraeli légibázis elleni rakétatámadást gyakorolt az iráni Forradalmi Gárda.