Irán új fegyvereket mutatott be a legújabb erődemonstrációban

Irán szombaton új légvédelmi és tűzérségi fegyverzetet mutatott be, köztük a saját állítása szerint helyben gyártott Arman ballisztikus rakétaelhárító rendszert és az Azarakhsh alacsony magasságú légvédelmi rendszert – jelentette a Reuters az IRNA iráni hivatalos hírügynökségre hivatkozva.

A két járműre szerelt rendszer leleplezési ceremóniájára Mohammad Reza Ashtiani iráni védelmi miniszter, dandártábornok jelenlétében került sor.

„Az új rendszerek belépésével az ország védelmi hálózatába jelentősen megnő az Iráni Iszlám Köztársaság légvédelmi képessége”

– közölte az IRNA.

A közlemény szerint az Arman rakétarendszer „egyszerre hat célpontot képes 120-180 km-es távolságban szembeállítani”, míg az Azarakhsh rakétarendszer „négy tüzelésre kész rakétával képes azonosítani és megsemmisíteni célpontokat… 50 km-es távolságig”.

Irán gyakran dicsekszik katonai vívmányaival, bár nem mindig lehet biztosan megállapítani, hogy igazat mond-e ezekről ezekről.

Az Iszlám Köztársaság 2017-ben azt állította, hogy bemutatott egy hazai gyártású harckocsit, amely „képes rakéták kilövésére és pontos irányítására, korábban pedig az iráni Forradalmi Gárda állította azt, hogy sikeresen tesztelt egy Hormuz 2 típusú ballisztikus rakétát.

Irán már aktívan készül az Izrael elleni háborúra

Izraeli légibázis elleni rakétatámadást gyakorolt az iráni Forradalmi Gárda.