Izraeli tartalékos ezredes: Nagy hibát követtünk el

Hezi Nachman ezredes szerint több százezer palesztin tartózkodik még mindig Gáza északi részén.

A Hamász hatalma elkezdett visszatérni Gáza északi részén – mondta Hezi Nachman tartalékos ezredes a 103FM-nek adott kedd reggeli interjújában, hozzátéve, hogy az izraeli hadsereg nem tesz eleget ennek megakadályozására.

Ben Caspit és Yinon Magalnak nyilatkozva Nachman, a Menashe dandár volt vezetője a háborús kabinethez intézett levélről beszélt, amelyet ő és több más IDF-parancsnok írt alá, és

amelyben felszólítottak arra, hogy ne engedjék hazatérni a gázaiakat északra, amíg az izraeli túszok haza nem térnek.

„Mi egy 150 tisztből álló fórum vagyunk a politikai spektrum minden oldaláról, egy nagyon egyszerű követeléssel” – magyarázta. „A háború kezdetén kaptunk egy utasítást Gáza északi részének kiürítésére, és követeljük, hogy ezt az evakuálást fejezzék be, és egyértelműen kijelentjük, hogy senki sem térhet haza, amíg a túszok vissza nem térnek, és a Hamász nem pusztul el teljesen”.

Az ezredes kifejtette, hogy az evakuálás soha nem valósult meg teljes mértékben, szerinte akár 500 000 ember is lehet még Gáza északi részén.

Izraeli szakértő: Problémás hírek érkeztek Gáza északi részéről

Seth Frantzman, izraeli Közel-Kelet-szakértő és a Jerusalem Post munkatársa egy fenyegető problémára hívta fel a figyelmet.

„Ma 300 és 500 ezer között van a lakosok száma Gáza északi részén, az IDF-nek nincs elég katonája ahhoz, hogy hatékonyan tudjon ott tevékenykedni, a Hamász visszatér ott a hatalomba, fegyveresek járják az utcákat, és az élet Gázában visszatér a régi kerékvágásba, miközben Beeri és Netiv HaAsara lakói nem mehetnek haza” – folytatta. „Az IDF mindent megtesz, de nagy hibát követtünk el, amikor azt hittük, hogy Gáza északi részén csak 100-150 ezer lakos maradt.

Lehetetlen megkülönböztetni a Hamász terroristáit a lakosságtól. Ezért követeljük Gáza északi részének teljes kiürítését. Nem engedhetjük meg, hogy a dzsabaljai piac úgy nézzen ki, ahogyan most”.

Hozzátette, hogy „ezt meg kell tennünk, különben kamatostul fogunk fizetni érte”, és az egész területet harci övezetnek nevezte, ahol még számos feladatot kell végrehajtani.

Fény a gázai metró végén 8. rész – Túszok, tárgyalások, tűzszünet?

A jelenlegi háború az 1948-as, függetlenségi háború jelentőségével bír. Amichay Mihály Éva véleménycikke.