Sikeres mentőakció: két túszt szabadítottak ki Gázában az izraeli kommandósok

Az izraeli hadsereg dél-gázai hadművelete során sikerült két férfit, a 60 éves Fernando Simon Marmant és a 70 éves Louis Hart kimenekíteni a Hamász  palesztin terrorszervezet fogságából.

Mindkét férfit október 7-én rabolták el a Hamász terroristái a Nir Yitzhak kibucból, Louis élettársával, Clara Merman-nal, nővérével, Gabriela Leimberggel és lányával, Mia Leimberggel együtt, akiket a Hamásszal kötött novemberi túszszabadítási megállapodás során szabadultak ki.

A két férfi jó egészségi állapotban van, és orvosi vizsgálatra a Tel Aviv melletti Sheba Tel Hashomer kórházba szállították őket.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője részleteket közölve a műveletről, megjegyezte, hogy a két túszt a Hamász tartotta fogva Rafahban. A műveletet a Shin Bet Különleges Műveleti Parancsnokság vezette, és az IDF katonái és a Shin Bet operatív egysége hajtotta végre.

A hadsereg erői hajnali 1 óra körül titokban érkeztek a célpontra, és egy nagyon összetett műveletet hajtottak végre egy épületkomplexumban, a második emeleten, ahol a túszokat tartották. Amikor az erők megérkeztek az épülethez, betörtek az épületbe, ahol három terrorista őrizte a túszokat.

A katonák robbanószerekkel rohamozták meg az épületet, behatoltak az épületbe, és kihozták a két túszt. A helyszínen tűzharc alakult ki, miközben a légierő támadást intézett a környéken, és a közeli épületekből is tüzet nyitottak.

Az akcióban egy IDF-katona könnyebben megsérült, de ezen túl – az izraeli erőknél nem történt sérülés.

Veszélyben az amerikai-izraeli kapcsolat a gázai terrorellenes műveletek miatt

A Fehér Házat jól ismerő források szerint komoly romlásnak indult Biden és Netanjahu kapcsolata.