Nem vicc: rakétákat fejlesztett a Hamásznak az Al Jazeera gázai „újságírója”!

Az IDF talált Gáza északi részén egy laptopot, amely a katari székhelyű Al Jazeera hírcsatorna egyik „újságírójáé” volt.

A Hamász egyik észak-gázai övezetbeli bázisán végrehajtott művelet során a katari Al Jazeera hírcsatorna egyik újságírójának, Muhammad Washahnak a laptopján olyan fényképeket és hírszerzési anyagokat találtak, amelyek a Hamászhoz kötik őt – közölte vasárnap este Avichay Adraee alezredes, az IDF arab nyelvű szóvivője.

„Reggel az Al Jazeera hálózat „újságírója”, este pedig a Hamász terroristája”

– írta Adree a katari hírcsatorna munkatársáról.

„A számítógépen talált bizonyítékokból kiderül, hogy az 1986-ban al-Burijban született Mohamed az ‘újságírói’ szerepe mellett a Hamász páncéltörő rakétarendszereinek fejlesztésén dolgozó egyik vezető katonai munkatárs volt, aki 2022 végén a terrorszervezet légi rakétafegyvereinek kutatásával és fejlesztésével foglalkozó részlegére ment át” – mondta Adraee.

Hozzátette, hogy a számítógépen elvégzett hírszerzési elemzés olyan fényképeket tartalmaz, amelyek egyértelműen összefüggésbe hozzák az alanyt a Hamász tevékenységével.

 „Vajon milyen további részleteket tudhatunk meg a közeljövőben további ‘újságírókról’?”

– tette fel a kérdést Adraee.

A múlt hónap elején két „újságíró”, Hamza Dahdouh és Mustafa Thuraya életét veszítette az IDF egyik támadásában Rafah térségében. Az IDF közölte, hogy hírszerzési információk bizonyították, hogy mindketten a Gázai övezetben működő terrorszervezetekben tevékenykedtek.

Az IDF szóvivője szerint a két „újságíró” a merényletet megelőzően drónjaival olyan tevékenységet végzett, amely valós veszélyt jelentett az IDF erőire. Hamza egyébként az Al-Jazeera gázai irodavezetőjének, Wael Dahdouhnak volt a fia, aki gyakran fotózkodott együtt Jahja Szinvárral, a Hamasz gázai vezetőjével.

Nem ez az első eset, hogy a terroristák és a gázai újságírók közötti kapcsolat napvilágra kerül. Az október 7-i meglepetésszerű támadás során legalább két újságíró a Hamász terroristáival együtt hatolt be izraeli határ menti településekre, és fotózta büszkén az atrocitásokat.

Elvették a mikrofont a Hamászt élő adásban kritizáló gázai bácsitól

„Miért a kórházban bujkál a Hamász, miért nem bújnak el inkább a pokolban?” – mondta az Al Jazeera riporterének a férfi.