Netanjahu szerint Izraelnek csak egy hónapja van elpusztítani a Hamászt

Miután Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök utasította a hedsereget, hogy készítsen terveket a Gázai övezet déli részének Hamásztól való megtisztítására, a vezérkari főnök állítólag azt mondta, hogy a kormánynak először el kell döntenie, mit tegyen az ott élő több mint 1 millió gázai lakossal — számol be a Times of Israel.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök állítólag úgy véli, hogy a nemzetközi nyomás hatására Izraelnek már csak egy hónapja maradt arra, hogy befejezze a közelgő rafahi hadműveletet, amelynek célja a Hamász terrorcsoport Gázában megmaradt operatív zászlóaljainak felszámolása.

Izraeli médiában megjelent híradások szerint a miniszterelnök nemrégiben közölte a háborús kabinettel, hogy a Gáza legdélebbi városában – ahol a tengerparti enklávé 2,3 millió lakosának több mint fele tartózkodik – végrehajtandó műveletet a március 10-e körül kezdődő muzulmán szent hónap, a ramadán előtt be kell fejezni.

Az értékelés a jelentések szerint a küszöbön álló rafahi hadműveletről folytatott megbeszélésen hangzott el, amelyen Herzi Halevi, az IDF vezérkari főnöke elmondta Netanjahunak, hogy az Izraeli Védelmi Erők készen állnak a műveletre,

de előbb a kormánynak kell eldöntenie, hogy mit akar tenni az ott menedéket kereső, kitelepített gázaiakkal.

A jelentés akkor látott napvilágot, amikor Joe Biden amerikai elnökre egyre nagyobb belpolitikai nyomás nehezedik, hogy Izrael tűzszünetet kössön a Hamász elleni, immár negyedik hónapja tartó háborúban, bár ő és más amerikai tisztviselők továbbra is kiálltak Izrael azon joga mellett, hogy megvédje magát a terrorcsoport ellen.

Az Egyesült Államok egyre nagyobb aggodalmát fejezte ki a Gázai övezetben a civil áldozatok száma és a humanitárius válság miatt, valamint amiatt, hogy Izrael nem ad egyértelmű választ azzal kapcsolatban, hogy miként képzeli el a Gázai-övezet irányítását a háború befejezése után.

Az izraeli 12-es hírcsatorna idézte az IDF vezérkari főnökét, aki szerint a hadseregnek ismernie kell a kormány terveit az ún Philadelphi útvonallal, a Gáza és Egyiptom határán húzódó 14 kilométeres biztonsági úttal kapcsolatban is.

Ez utóbbi kérdést meg kell oldani az Egyiptommal való együttműködés fenntartása érdekében is, tekintettel arra, hogy Kairó aggódik a határ mentén zajló izraeli hadműveletek miatt, és mivel félő, hogy a Rafahból menekülő palesztinok megpróbálhatnak átkelni Egyiptomba.

Korábban pénteken a miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy Netanjahu utasította az IDF-et, hogy készítsen tervet a rafahi civilek evakuálására, hogy az IDF hadművelete előrehaladhasson. A 12-es csatorna szerint azonban a nyilatkozat nem több, mint nyilvános pózolás, tekintve, hogy a hadsereg már kidolgozott ilyen terveket, és a politikai vezetés utasításaira vár.

„Lehetetlen elérni a háborús célt, a Hamász felszámolását úgy, hogy négy Hamász-zászlóaljat Rafahban hagyunk” – állt Netanjahu irodájának közleményében. „Éppen ellenkezőleg, egyértelmű, hogy a Rafahban folyó intenzív tevékenység megköveteli, hogy a civilek elhagyják a harcok helyszínét”.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) pénteken szintén aggodalmának adott hangot a rafahi civilek miatt: „Rafah lakosságának példátlan sűrűsége szinte lehetetlenné teszi a civilek védelmét szárazföldi támadások esetén”.

Gyorsabb és erősebb: már be is vetették Gázában az IDF új tüzérségi rakétavetőit

A Lahav nagyobb tűzerővel rendelkezik és gyorsabb is, mint a már szolgálatban álló társai.