Kóserebbek lesznek az izraeli gyorséttermek, hogy segítsék a katonákat

Izrael legnagyobb gyorsétteremláncainak – a McDonald’s, a Burger Ranch és a BurgerIM – több egysége áll át a szigorúbb kósersági előírások betartására, hogy ezzel is támogassák az Izraeli Védelmi Erők katonáit, akik közül sokan csak ún. mehadrin (a legszigorúbb előírásoknak megfelelő kósersági szint) minősítésű húst esznek – írja a Jewish News Syndicate.

A lépés, amely az Izraeli Védelmi Erők rabbinátusának kezdeményezése a kóserságot felügyelő szervezetekkel együttműködve, azt kívánja biztosítani, hogy a különböző vallási hátterű zsidó katonák mindannyian élvezhessék az izraeli civilek által adományozott ételeket, amelyekkel a háborús erőfeszítéseket kívánják támogatni.

A Domino’s Pizza már múlt héten megnyitott két éttermet Tel-Aviv kikötőjében és a közeli Givatájim külvárosban. Az üzletlánc további két mehadrin fiókot kíván nyitni Izrael középső részén, Sharon kerületében.

Tavaly év végén a nyugat-galileai Julis faluban egy drúz étterem az Észak-Izraelben állomásozó katonákkal való szolidaritás jeléül kóserré tette a konyháját. Az ismert Noor étterem szintén úgy döntött, hogy a hét egy napját kizárólag az IDF katonák számára készít ételeket.

Az Izrael és a Hamász közötti háború ártott a McDonald’s 2023 negyedik negyedévi globális forgalmának, mivel Izrael-ellenes aktivisták a gyorsétterem-óriás vették célba, a zsidó állam vélt ámogatása miatt.

A vállalat jórészt azzal vívta ki az Izrael-ellenes BDS mozgalom és a közel-keleti vásárlók haragját, amikor az izraeli franchise októberben bejelentette, hogy ingyen ételt biztosít a katonáknak.

Érdekesség, hogy a Starbucks kávézóláncot is sok Izrael-ellenes aktivista támadja a zsidó állam támogatása miatt, pedig ugyan a kávézólánc számos egységet üzemeltet közel-keleti országokban, Izraelben azonban nincs üzlete.

A McDonald’s beperelte az Izrael ellen uszító BDS mozgalmat

Kártérítést követel a cég az Izrael-ellenes bojkott okozta károkért.