Irán brit állampolgárokkal kémkedne zsidók és a rezsim ellenfelei ellen

Irán brit síita muzulmánokat toborzott, akik Iránban és Irakban vallási helyszíneket látogatnak, hogy kémkedjenek az Egyesült Királyságban élő zsidók és iráni disszidensek után – jelenti a Daily Mail.

A brit állampolgárokat az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) toborzói keresték fel – közölték izraeli és brit tisztviselők a Daily Mailnek.

Egy izraeli tisztviselő a brit lapnak elmondta, hogy Izrael a „szokásosnál nagyobb számú” figyelmeztetést adott az Egyesült Királyságnak az irániak vagy megbízottjaik esetleges támadásairól.

Az elmúlt évben brit tisztviselők többször is aggodalmukat fejezték ki az iszlám rezsim azon terveivel kapcsolatban, hogy iráni disszidensek ellen intézzenek támadásokat az Egyesült Királyságban.

Decemberben David Cameron brit külügyminiszter behívatta Mahdi Hosseini Matin londoni iráni ügyvivőt, miután az ITV közzétett egy riportot, amelyben részletesen beszámolt arról, hogy iráni kémek merényletet terveznek az Iran International hírcsatornának dolgozó két műsorvezető ellen – írja a The Telegraph.

Az ITV riportjából kiderült, hogy iráni kémek 200 000 dollárt ajánlottak fel egy embercsempésznek, hogy meggyilkolja az Iran International két műsorvezetőjét, ezzel próbálva megmutatni az iszlám rezsim kritikusainak, hogy „bármikor árthatnak nekik”.

Az embercsempész, aki „kettős ügynökként” dolgozik egy nyugati hírszerző ügynökségnek, részleteket közölt az ITV-vel az összeesküvésről, amelyekből kiderült, hogy az iráni Iszlám Forradalmi Gárda 840-es egysége áll a merényletkísérlet mögött.

2022 végén a The Sunday Times arról számolt be, hogy több száz brit újságíró és politikai aktivista kapott levelet a brit terrorelhárítástól, amelyben arra figyelmeztették őket, hogy Irán célpontjai lehetnek az iszlám köztársasággal szembeni ellenállásuk miatt.

Héberül fenyegetőzött a legfelsőbb iráni vezető

Ali Khamenei héber nyelvű tweetjében azt írja, hogy a „cionista entitás” bűneire azután is fognak emlékezni, hogy eltörölték a föld színéről.