Jókai barátja és a hazai pénzvilág egyik első számú embere

kultúrtörténész

Száz éve hunyt el Kronberger Lipót, a Magyar Általános Takarékpénztár Rt. és a Magyar Őstermelő Rt. elnöke.

1886-ban nevezték ki az öt évvel korábban alapított Magyar Általános Takarékpénztár Rt. vezérigazgatójává, majd 1917-től a bank elnökévé, ezután az elnök-vezérigazgatója Kronberger leányának, Ellának a férje, dr. Horváth Lipót ügyvéd lett (a család nevét még apja magyarosította Hirschlerről).

A takarékpénztárnak alapításától fogva tagja, sőt, alelnöke is volt Jókai Mór, Kronberger kedvenc írója, akitől a Zsidó fiú című drámája valóságos bibliája volt a bankárnak. Külön érdekesség, hogy Jókai az 1904-ben napvilágot látott Ahol a pénz nem Isten című regényét kollégájának és barátjának, Kronbergernek ajánlotta.

Széleskörű közgazdasági tudásának és tiszta jellemének köszönhetően, takarékpénztári működésének negyed évszázados évfordulóján, 1911-ben királyi udvari tanácsossá nevezték ki, később pedig megkapta a Ferenc József rend középkeresztjét is.

A tradíciókhoz ragaszkodó ember volt, aki példásan kivette részét a felekezeti életből is, így például a pesti izraelita hitközség árvaházainak egyik legnagylelkűbb adományozója volt, de tagja volt az Országos Izraelita Patronage Egyesületnek is.

Hetvenhét éves korában, 1924. január 20-án, a héber naptár szerint svát hó 10-én hunyt el, két nappal később a régi, Kerepesi úti zsidó sírkertben dr. Hevesi Simon főrabbi vezetésével temették el nagy részvét mellett.

Emlékéből fakadjon áldás!

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve került ki oldalunkra.

A nevezetes felcsúti zsidó esküvő

Egy szép őszi napon, 1923 október végén a felekezeti béke egy ritka szép eseményének volt helyszíne Felcsút.