Eltartott egy ideig: Letiltotta az iráni ajatollahot a Facebook és az Instagram

A Meta felfüggesztette az iráni legfelsőbb vezető, Ali Khamenei Facebook- és Instagram-fiókját, mivel a cég szerint Khamenei „ismételten megsértette” a cég irányelveit — jelenti a New York Post.

Khamenei azt követően került letiltásra a népszerű közösségi médiaplatformokról, hogy ismételten felszólított arra, hogy „le kell törölni Izraelt a térképről”.

A Meta Khamenei Facebook- és Instagram-fiókjának deaktiválásáról szóló híreket a Middle East Eye jelentette először.

Izrael-párti szervezetek régóta lobbiztak a közösségi médiavállalatoknál, hogy távolítsák el Khamenei fiókjait, akinek

perzsa nyelvű Instagram-oldalát több mint 5,1 millióan, míg az angol nyelvű változatot több mint 204 ezren követték.

Az X (korábban Twitter) szintén deaktiválta Khamenei fiókját, ezen a platformon az iráni zsarnok több, mint 1 millió követővel rendelkezik.

Érdekesség, de nem meglepő, hogy a Facebook, az Instagram és az X is blokkolva van Iránban, de Khamenei fenntartja fiókjait az országon kívüli közönség számára.

Khamenei Izraelt és a cionizmust „az iszlám világra való nyilvánvaló csapásaként” emlegette.

Khamenei 2020-ban Izraelt „rákos daganatnak” nevezte, amelyet „kétségtelenül fel fogunk számolni és el fogunk pusztítani”.

Közvetlenül az október 7-i támadás után Khamenei az X-en azt írta: „Ha Isten is úgy akarja, a bitorló cionista rezsim rákos daganatát a palesztin nép és az ellenállási erők keze által az egész régióban kiirtják”.

Az X engedélyezte a bejegyzés fennmaradását annak ellenére, hogy az megsértette a szolgáltatási feltételeit.

„Az X úgy döntött, hogy a nyilvánosság érdekében állhat, hogy a poszt elérhető maradjon” – írta az X a Khamenei posztjához csatolt megjegyzésben.

Héberül fenyegetőzött a legfelsőbb iráni vezető

Ali Khamenei héber nyelvű tweetjében azt írja, hogy a „cionista entitás” bűneire azután is fognak emlékezni, hogy eltörölték a föld színéről.