Hamász-barát politikusok is részt vettek a meggyilkolt franciák megemlékezésén

Emmanuel Macron köztársasági elnök századunk legnagyobb antiszemita mészárlásának nevezte a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én Izrael ellen végrehajtott terrortámadását.

A 42 francia áldozat emlékére Párizsban rendezett állami megemlékezésen zsidó szervezetek és más társadalmi szervek még a helyszínen is élénken tiltakoztak az ellen, hogy a Hamász-barát, szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország (LFI) is részt vett a megemlékezésen.

„Nem lehet egyszerre azt mondani, hogy ami történt, az nem terrorcselekmény volt, hanem ellenállás, majd eljönni, hogy leróják tiszteletüket az áldozatok előtt: következetesnek kell lenni”

– mondta a TF1 francia hírtelevízióban Haïm Korsia főrabbi a szerdai, párizsi megemlékezés után.

A Consistoire de Paris, a Franciaországban élő zsidóság egyik legnagyobb szervezetének elnöke, Joël Mergui pedig kijelentette:

az LFI választott képviselőinek jelenlétét a zsidóság és Izrael megsértésének tekinti.

A Le Figaro szerint Mergui pofátlanságnak nevezte az LFI részvételét.

A szélsőbaloldali párt ugyanis nyíltan támogatja a Hamász terrorszervezetet és a francia nemzetgyűlésben egyedüli pártként a mai napig nem ítélte el az 2023. október 7-i vérengzést.

Elnökük, a trockista Jean-Luc Mélenchon, aki egy kritikusa szerint „élen jár a muszlim szavazatokért folytatott hastáncban”, inkább feláldozta a NUPES nevű baloldali együttműködést, mint hogy változtasson a muszlim szélsőségeket kritikátlanul támogató álláspontján.

Miután az LFI képviselői a zsidó szervezetek tiltakozása ellenére megjelentek a megemlékezésen, az Invalidusok díszudvarán, Meyer Habib, a külföldön élő franciák 8. választókerületének képviselője erőteljesen kifejezte tiltakozását.

A képviselő állítólag ki is hívta a rendezvényről Manuel Bompard-t, az LFI egyik munkatársát, és „a hangnem elszabadult” – értesült a Le Figaro, hozzátéve, hogy az eseményről beszámoló LCI hírtelevízió nem közölte a megjegyzések tartalmát.

Sokkoló: a francia rendőrök brutálisan megaláztak egy ortodox zsidó nőt

A földre teperték és erőszakkal levették a parókáját a megbilincselt 67 éves asszonynak.  

„Október 7-én hajnalban a történelem mélyéről felszínre tört a leírhatatlan”

– mondta a köztársasági elnök a megemlékezésen, a francia áldozatok fotói és hozzátartozóik előtt. „Reggel hat óra volt, amikor a Hamász meglepetésszerű tömeges és aljas támadást indított, századunk legnagyobb antiszemita mészárlását” – jelentette ki Macron.

Úgy fogalmazott: „68 millió francia gyászol az október 7-i terrortámadások miatt.”

Franciaországban a 2015-ös migránsinvázió óta jelentősen megnőtt az antiszemita cselekmények száma, nemrég újabb zsidóellenes atrocitás történt Strasbourgban – számolt be a Lalsace.fr című regionális lap.

Két fiatal nőt és egy fiatal férfit, a Franciaországi Zsidó Diákok Szövetségének (UEJF) tagjait támadták meg január 28-án, vasárnap késő este a strasbourgi egyetemen.

A 23 éves ikertestvérek és egy 25 éves barátjuk a strasbourgi Esplanade campusra mentek, hogy eltakarítsák az épület falára nemrég felfestett antiszemita graffitiket.

A fiatalokat egy magát anticionistának nevező, agresszív, hattagú csoport támadta meg.

A fekete ruhába és maszkokba öltözött csoport tagjai az egyetemi hallgatókat bántalmazták, miközben azt kiabálták, hogy „cionista fasiszták”.

Michel Deneken, a Strasbourgi Egyetem elnöke a lapnak azt is elmondta: minden reggel újabb és újabb antiszemita feliratok jelennek meg az egyetem falain.

Egy zsidó képviselő szerint „intifáda” tört ki Franciaország szívében

Meyer Habib szerint egyes területeken „évek óta zavartalanul növekszik a Franciaország, a fehérek és a zsidók elleni gyűlölet”